Hamida

Znate li zašto sarajevska Sahat-kula stalno pokazuje “pogrešno” vrijeme

Znate li zašto sarajevska Sahat-kula stalno pokazuje “pogrešno” vrijeme
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Današnji satni mehanizam na kuli u Sarajevo su iz Londona donijeli sarajevski trgovci Hašimaga Glođo i Mehaga Kapetanović 1876. godine. Kazaljke i brojevi na sva četiri brojčanika sata marke „Gillete & Bland Croydon“ pozlatio je Abdulah Kasumagić, poznati sarajevski sajdžija i nekadašnji muvekit.

U Islamu mjerenje vremena ima veliki značaj zbog obaveznih pet dnevnih molitvi, pa su sahat kule često građene uz džamije.

S obzirom na to da vrijeme zalaska sunca i smjene dana i noći varira na dnevnoj bazi, tačnost sata na Sahat kuli više od četiri stoljeća regulisali su muvekiti. A, kako bi precizno izmjerili vrijeme, oni su morali savršeno vladati matematikom, astrologijom i astronomijom. Zbog toga je u dvorištu Begove džamije postojala i svojevrsna opservatorija (muvekithana), u kojoj se na osnovu preciznih tehnika i instrumenata određivalo tačno vrijeme.

Koliko je sati?

Posebnost sarajevske Sahat kule je u tome što je ona vjerovatno jedini javni sat u svijetu koji mjeri lunarno, “a la turca” vrijeme, usklađeno prema vremenu islamskih molitvi.

To često zna biti uzrokom zbunjenosti turista, koji primjete da sat na sarajevskoj Sahat kuli u vrijeme zalaska sunca pokazuje 12 sati. U mjesecu ramazanu vrijeme zalaska sunca je ujedno i vrijeme prestanka posta.

Kako je Sahat kula već odavno izgubila svoj prvobitni značaj, nerijetko ni Sarajlije neće znati objasniti zašto Sahat kula stalno pokazuje „pogrešno vrijeme“.

S druge strane, oni bolje upućeni vas mogu odvesti i do obližnje zlatarske radnje sarajevskog muvekita Mensura Zlatara, koji se od 1967. godine najmanje jednom sedmično penje uz 76 stepenika kako bi naštimao satni mehanizam i uskladio ga sa astronomskom smjenom dana i noći. On to doživljava kao veliku čast, a u šali voli reći kako danas više ljudi ima privatni avion nego što je nekada imalo sat.

Danas se u dvorištu Begove džamije, na nekadašnjoj muvekithani, nalazi i ekran koji očitava vrijeme molitve po srednjeevropskom vremenu. S obzirom da je satelitski povezan sa Greenwich opservatorijom u Londonu, to je danas zasigurno najtačniji sat u Sarajevu. Postavljen je u čast muvekita koji su stoljećima brinuli o tačnom vremenu, piše portal Sarajevo Travel.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *