Hamida

ZNATE LI ŠTA VAM RADI VAŠ MOBILNI TELEFON? Snimci mozga otkrivaju stravične posledice! (FOTO)

ZNATE LI ŠTA VAM RADI VAŠ MOBILNI TELEFON? Snimci mozga otkrivaju stravične posledice! (FOTO)
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Najnovije istraživanje razotkriva kolika je stvarno opasnost od korišćenja mobilnih telefona, smartfona, tablet-računara, laptopa i sličnih sve popularnijih gedžeta. Posebno kada su u pitanju naše moždane vijuge

Najnovija studija razotkriva podmuklu opasnost od korišćenja mobilnih telefona,smartfona, tableta, laptop-računara i drugih gedžeta! Nažalost, iako mi toga nismo svesni,posledice po našu sivu masu mogu biti katastrofalne.

Snimci funkcionalne magnetne rezonance (fMRI) mozgova 75 odraslih osoba otkrile susmanjenu količinu sive materije u jednoj od ključnih regija mozga – prednjem cingulatnom korteksu (ACC) – kod onih koji češće posežu za svojim mobilnim uređajima, i stalno sešaltaju između mobilnog telefona, tableta, laptopa i drugih uređaja.

Foto-ilustracija: Foter/clemens.loecker

Cerebralni korteks je regija mozga zadužena za racionalno odlučivanje i kontrolu emocija, a ranija istraživanja na tom području otkrila su i da su kriminalci sa slabijom funkcijom ACC-a češće ponavljaju zločine i nakon kažnjavanja, što upućuje na slabiju kontrolu nad sopstvenim impulsivnim ponašanjem.

Novo istraživanje time je potvrdilo i prethodna istraživanja korisnika mobilnih uređaja, koja su često korišćenje povezala sa poremećajima koncentracije, ali i pojavom depresije i anksioznosti – rezultati koji su konzistentni sa smanjenom funkcijom ACC-a.

Foto-ilustracija: Foter/mikecogh

Osobe koje su učestvovale u istraživanju ispunile su upitnik o svojim navikama korišćenja multimedijalnih uređaja, te o svojim drugim životnim navikama i karakternim osobinama. Smanjena količina sive materije opažena je kod svih koji su koristili više uređaja, bez obzira na druge razlike u stilu života.

Multitasking, odnosno potreba da radimo što više stvari u isto vreme, postaje sve dominantnija u našim životima, i sve smo više zabrinuti zbog njegovog uticaja na naš razum i emotivno stanje. Naše istraživanje je prvo koje je pronašlo povezanost između korišćenja više medija i strukture mozga – rekao je Kep Ki Loh, jedan od neurologa koji su sproveli studiju.

Sken: Plos One/2014 Loh, Kanai

Brojna prethodna istraživanja u oblasti neurologije pokazala su da je mozak plastična tvorevina koja se menja u skladu sa načinom na koji se koristi. Kako prenosi Jutarnji, putevi i veze između neurona se menjaju u skladu sa našim ponašanjem, životnom sredinom, emocijama, i dešava se i na ćelijskom nivou, kao i u prekrajanju dela kore velikog mozga. Raznovrstan trening, poput žongliranja ili taksista koji uče mapu grada, može povećati gustinu sive materije u određenim predelima mozga.

– Tačni mehanizmi kojima dolazi do ovih promena još nisu potpuno jasni. Iako je moguće da su osobe s manjim ACC-om podložnije izazovu ‘multitaskovanja’ zbog slabije sposobnosti kontrolisanja svojih misli i emocija, jednako je moguće da je veći nivo izloženosti obavljanja više stvari u isto vreme ono što vodi do promena u ACC-u. Potrebno je dugoročno istraživanje kako bi nedvosmisleno utvrdilo šta je uzrok a šta posledica – zaključio je Ki Loh.

(Telegraf.rs / Plos One)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *