Mediha

Žene sa hidžabom učesnice međunarodne BBC-jeve “100 Women” konferencije

Žene sa hidžabom učesnice međunarodne BBC-jeve “100 Women” konferencije
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Oktobar je mjesec kojeg BBC, drugu godinu zaredom, obilježava serijom programa posvećenih ženama. Nakon stravičnog silovanja u Indiji, 2012. godine, BBC urednica Fiona Clark sa nekoliko kolega novinara, napravila je seriju programa koji se bave problemima i postignućima žene u savremenom svijetu. BBC je ove programe emitovao tokom oktobra 2013. godine, a 25. oktobra prvi put je održana konferencija “100 Women”.

Ove godine konferencija je okupila 100 žena iz cijelog svijeta. Umjetnice, naučnice, nogometašice, političarke, borci za ljudska prava, i mnoge druge žene učestvovale su u jednodnevoj konferenciji, održanoj u Londonu. Konferencija se mogla pratiti na tv, radiju i online. Ovogodišnje teme obuhvatale su zdravstvo, maloljetne brakove, svakodnevni seksizam, pitanja preživljavanja u izbjegličkim kampovima.

BBC je tokom oktobra emitovao programe koji se bave različitim problemima žena u svijetu: porodično nasilje u Indiji; život žene u Iraku, nakon smrti muža; bijeg tri djevojke iz logora Boko Haram; te mnogim drugim. Programi su dostupni na BBC web stranici.

Među učesnicama konferencije su bile i žene sa hidžabom, kao što su: Shelina Zahara Janmohammed – engleska spisateljica i blogerka, Hatoon Kadi- komičarka iz Saudijske Arabije, dr. Yasmin Altwaijri – naučnica na području mentalnog zdravlja i pretilosti, i druge.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *