Azra Kahriman

Žena u burki nasmrt izbola majku blizanaca

Žena u burki nasmrt izbola majku blizanaca
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U ponedjeljak je u tržnom centru u Abu Dhabiju nasmrt je zbodena žena porijeklom iz Sjedinjenih Američkih Država.

Četrdesetsedmogodišnja Amerikanka Ibolya Ryan, i majka dvoje blizanaca je, kako navodi ministar unutrašnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saif Bin Zayed al Nahyan, na press konferenciji održanoj u četvrtak je izjavio da je osumnjičena kasnih tridesetih godina i da se sumnja da je iz Emirata. Ibolya Ryan je učiteljica međunarodne škole Danube u Beču.

Tijelo žrtve na nađeno u toaletu tržnog centra.

Sat vremena nakon što je zbola Amerikanku, ubica pod burkom je postavila bombu ispred kuće egipatsko-američkog doktora, no ipak bomba nije eksplodirala. Doktorov sin ju je pronašao i potom je bomba deaktivirana. Ministar Saif je istakao da je žena svoje žrtve birala jedino na osnovu nacionalnosti i da nije znala kako se iko od njih zove. Dodaje da je ona željela da izazove haos, da uzdrma sigurnost u zemlji i zastraši stanovništvo Ujedinjenih Emirata. Ovo nije zvanični motiv, dalja istraga će pokazati šta je bio pravi motiv za počinjenja ovih djela.

 

U četvrtak vlasti su objavile video snimak koji prikazuje trenutak hapšenja osumnjičene osobe.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=1otygOPSHT8?feature=player_detailpage&w=640&h=360]

U automobilu osumnjičene su pronađeni brojni noževi, ali i tragovi krvi na volanu.

U izjavi koju je objavila ambasada Sjedinjenih Američkih Država smještena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u upozorenju za učitelje i nastavnike internacionalnih škola stoji da posebnu pažnju obrate na svoju sigurnost, jer na prodžihadskih internet stranicama žele da napadnu američke učitelje i profesore.

Nakon ovog ubistva, pokrenuta je debata da li bi zabrana nošenja vea preko lica poboljšala sigurnost, čak je i nekoliko lokalnih novina Ujedinjenih Arapskih Emirata pisalo o tome.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *