Anessa Džinić

Zelena boja u interijerima

Zelena boja u interijerima
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Zelena je boja prirode. Ona simbolizira rast, harmoniju, svježinu i obnovu, te sugeriše stabilnost i izdržljivost. Zelena ima veliku emocionalnu povezanost sa sigurnošću i ima ljekovitu moć. Poznata je kao najmirnija boja ljudskom oku, i čak može poboljšati vid, a također djeluje smirujuće na ljude. U heraldici, zelena ukazuje na rast i nadu. Dokazano je da smiruje i osvježava prostor. Dizajneri vole zelenu boju u interijerima i vrlo rado ju koriste u svim nijansama. Zelena boja se dobro slaže sa svim bojama, te dobro odgovara svim vrstama materijala.

Varijacije zelene boje:

Tamno zelena je povezana sa ambicijom, pohlepom i ljubomorom.

Žuto-zelena može značiti bolest, kukavičluk, nesklad i ljubomoru.

Maslinasto zelena je tradicionalna boja mira.

 

Ova godina je definitivno godina zelene boje, čak su je ugledni svjetski časopisi o uređenju doma proglasili “novom neutralnom bojom” jer odgovara uz sve druge boje.

Danas se mogu vidjeti zidovi, tepisi, namještaj u nekoj od nijansi ove boje. Ukoliko smatrate da je to previše za vaš interijer, koristite zelenu za dekoraciju. Nekoliko dobrih detalja zelene boje će prostoru dati svježinu, a zelena neće dominirati prostorom. Zelene biljke i cvijeće su također poželjna dekoracija u svakom domu, ali u umjerenim količinama. Naravno, nijansi zelene boje ima puno. Postavlja se pitanje: kako izabrati onu pravu?

Kako biste pronašli savršenu nijansu zelene, morate u obzir uzeti kakav izgled želite i kako se želite osjećati., savjetuje Shannon Kaye, stručnjakinj za boje.

Svaka nijansa zelene boje je za različito raspoloženje. Maslinastim tonovima ćete postići ugodu i rustikalni izgled. Žuto-zeleni tonovi će prostoru dati moderan izgled i energiju. Ukoliko koristite plavo-zelene tonove vaš prostor će djelovati umirujuće i opuštajuće. Ukoliko u svoj prostor želite unijeti svježinu, pravi izbor je boja trave.

Sa zelenom je najbolje kombinirati slijedeće boje:

Bijela. Klasična, svježa varijanta s kojom se moguće dalje igrati dodavanjem raznih detalja u drugim bojama.

Smeđa. Različite nijanse smeđe u kombinaciji sa zelenom će doprinijeti da Vaš dom podsjeća na prirodu. Ovaj prostor će opuštati i smirivati.

Ružičasta. Ova kombinacija se jako često koristi, posebno svjetlija zelena nijansa u kombinaciji sa ružičastom i par zlatnih detalja za eleganciju.

Crna. Ukoliko želite da interijer izgleda profinjeno i luksuzno zelenoj boji dodajte crnu.

Žuta. Ukoliko želite da interijer izgleda mladenački i veselo, uz zelenu koristite žutu boju. Ova kombinacija  je posebno pogodna za dječje sobe.

 

bosnia.alrasub.com

 

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *