Hamida

“Zdravi” voćni sokovi imaju istu količinu šećera kao i Coca Cola- upozoravaju stručnjaci

“Zdravi” voćni sokovi imaju istu količinu šećera kao i Coca Cola- upozoravaju stručnjaci
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Prema nedavnoj studiji koju je sprovela zdravstvena grupa Action on Sugar, voćni sokovi namijenjeni za djecu sadržavaju istu količinu šećera kao i Coca Cola. U ovoj studiji analizirano je preko 200 voćnih sokova, i rezultati su pokazali da najmanje četvrtina od testiranih sokova sadrže po šest kašičica šećera na 250ml čaše.

Većina ovih voćnih sokova za djecu označeni su kao “zdravi sokovi”, i profesor Graham MacGregor, predsjednik Action on Sugar, rekao je da je skandalozno što se ovakvi proizvodi za djecu i roditelje označavaju kao zdravi sokovi, te je pozvao da se epidemija gojaznosti kod britanske djece zaustavi da ne bi izmaklo kontroli.

Independent prenosi upozorenje kardiologa Aseem Malhotra, da redovna konzumacija šećera pored toga što uzrokuje karijes, se povezuje i s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, također navodeći da voćni sokovi ne trebaju biti dio zdrave uravnotežene prehrane.

Action on Sugar upozorava na opasnost visoke konzumacije šećera, naročito kod djece, te su željeli upozoriti javnost na činjenicu da konzumiraju određene proizvode za koje smatraju da su zdravi i imaju nisku količinu šećera. Oni su također, pozvali proizvođače da smanje količinu šećera u svojim proizvodima.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *