Hamida

Zbog uspostavljanja čednosti kod žena Koptska crkva banuje hlače i šminku

Zbog uspostavljanja čednosti kod žena Koptska crkva banuje hlače i šminku
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Biskup Bishoy od Damietta i Kafr el-Sheikh provincije objavili su naređenje  da se postave znakovi u biskupijama  koji ukazuju ženama i djevojčicama iznad jedanaest godina da se  suzdrže od nošenja hlača, bluze ili šminke tijekom sakramenta pričesti u božanske liturgije, i da nose skromniju odjeću.

Ova odluka izazvala je proteste desetina koptskih krišćanki, koje su ušle u glavnu katedralu Abbasiya u Kairu, u srijedu, dok je papa Teodor II držao govor. Papa Teodor II prilikom govora je istupio protiv ove biskupske odluke kojom će se od žena i djevojčica tražiti nošenje “čednije” odjeće prilikom svetih pričesti.

Nakon što su demonstrantkinje  ušle u crkvu sa banerima, tražeći od pape Teodora II da učini hitne akcije protiv ove  biskupske namjere, on ih je zamolio da spuste svoje banere i da ne protestuju na takav način.

Ovo nije prvi put da se biskup Bishoy bavio pitanjem ženskog odijevanja. On je u maju 2012. pozvao krišćanke da se uče od pokrivenih muslimanki njihovoj skromnosti i čednosti. ” Neke krišćanke mogu biti nezadovoljne sa mnom, ali Djevica Marija, Saint Demiana i monahinje nosili su skromnu odjeću.”, rekao je biskup Bishoy.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *