Azra Kahriman

Zašto ne biste trebali bacati koru naranče i banane?!

Zašto ne biste trebali bacati koru naranče i banane?!
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Da li ste znali da kora voća sadrži mnoštvo zdravih komponenti?

Slijedeći put kada budete htjeli da bacite koru naranče ili banane dobro razmislite, jer njihova kora ima svoju medicinsku svrhu, ali i praktičnu. U nastavku pročitajte o čemu je riječ.

 

 

 

naranča

Kora naranče

Organski uzgojene naranče sadrže manje pesticida, i zato su one uvijek bolji izbor. Naranče imaju tendenciju da se uzgajaju sa nižim korištenjem pesticida nego većina voća. No, kako bismo uklonili i ostatak pesticida sa lahkoćom poslužimo se sa 1 kašikom soka od limuna i 1 kašikom bijelog sirće te u 1 čašu to pomiješamo i očistimo naranču.

Kod naranče i jabuke većina zdravih komponenata se nalazi upravo u kori.

Rebecca Wood, autor The New Whole Foods enciklopedije, navodi da jedna srednja naranča sadrži više od 60 flavonoida i 170 različitih fitonutrijenate, koji su dobri za  kožu, vaš sistem kao i sam dom.

 

 

Medicinska svojstva narančine kore

U tradicionalnoj indijskoj medicini, Ayurvedi, se smatra da narančina kora poboljšava probavu i ubrzava metabolizam. Pomaže također i pri suzbijanju gasova, žgaravica,i povraćanja. Ova kora pojačava apetit i olakšava mučnine, rješava probleme respiratornog sistema poput kašlja i astme.

Narančina kora sadrži ulja koja imaju antimikrobska i antiupalna svojstva. Rješava i probleme povišenog holesterola i triglicerida. Njena ulja umirujuće djeluju na nerve i podstiču na san.

 

 

Upotreba narančine kore u svrhu ljepote

U slučaju da imate masnu kožu, utrljajte malo narančine kore na vaše lice, to će pomoći balansiranju masnoće kože, što će vašu kožu učiniti nježnijom i glatkom.

Osušena narančina kora se može koristiti kao prirodni pilingza  uklanjanjemmrtvih stanica i mitesera nježno i veoma prirodno. Također uklanja tamne fleke i crvenilo sa lica. Zbog svog antiupalnog dejstva pogodna je i za borbu protiv bubuljica i akni.

 

Kora banane

Kora banane, naravno one organse je punaantioksidanata i vitamina, te stoga pomaže obnovu ćelija.

 

banana

Ujed insekata – utrljajte koru banane na mjesto ujeda, to će otkloniti bol

Modrice – svojim regenerativnim dejstvom, kora banane će ubrzati proces izlječenja.

Izbjeljivanje zuba – unutrašnjim dijelom banana premažite vaše zube svaki dan i sačekajte nekoliko minuta. U samo nekoliko dana zubi će biti bjelji.

Bradavice – kora banane uklanja bradavice i spriječava ponovnu pojavu. Ostavite preko noći komad kore banane, taj postupak ponavljajte sedmicu dana.

 Ogrebotine – utrljajte malo bananine kore na posjekotinu ili ogrebotinu, i to će pomoći da rana brzo zaliječi.

Akne – koža banane djeluje umirujuće prilikom upalnih procesa ili iritacije akne.

Psorijaza – jednom ili dva puta dnevno utrljajte koru banane na mjesto gdje se psorijaza pojavila, to će pomoći da se smanji boj, dat će vlažnost i zaliječit će psorijazu.

Glavobolja – koru banane raširište preko vašeg čela i opustite se, kako bi vaša koža apsorbirala potrebne nutrijente.

Bore –  nanesite koru banane na vaše čelo, lice ili obraze. To će suziti vašu kožu, sakupiti pore i ukoniti bore.

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *