Anessa Džinić

Zašto cijena goriva u BiH ostaje gotovo ista iako je cijena nafte pala više od 30%?

Zašto cijena goriva u BiH ostaje gotovo ista iako je cijena nafte pala više od 30%?
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Krajem juna ove godine cijena barela nafte iznosila je 107,00 dolara, dok ovih dana iznosi samo 75,00 dolara, što znači da je u samo u nekoliko mjeseci pala čak 30%!

U istom periodu cijena goriva u Bosni i Hercegovini pala je u prosjeku za svega nekoliko procenata, što izaziva nezadovoljstvo kod cjelokupnog javnog mnijenja. Postavlja se pitanje zašto cijene goriva padaju sporije od cijene nafte? Veliki udio u maloprodajnoj cijeni goriva čine davanja državi. Zbog toga cijena goriva se ne kreće jednako kao i cijena sirove nafte, jer onaj dio u cijeni koji pripada državi ostaje relativno nepromijenjen.

Na maloprodajnu cijenu goriva utječe i činjenica da se glavnina nafte koja se troši u regionu nabavlja na tzv. mediteranskom naftnom tržištu na kojem kretanje cijena sirove nafte ne prati uvijek jednakom brzinom kretanje cijena na svjetskom tržištu, zatim se trebaju uračunati i troškovi rafiniranja sirove nafte, kao i trošak transporta goriva do benzinskih stanica. Ovi faktori ili ostaju nepromijenjeni, ili se mijenjaju drugačijim tempom nego što se kreću cijene sirove nafte na svjetskom tržištu.

Cijena nafte na globalnom tržištu uvijek se izražava u američkim dolarima, te je kurs američke valute iznimno bitan u formiranju cijene sirove nafte. Kada dolar jača, cijena nafte u pravilu pada, a kada dolar slabi, cijena nafte u pravilu raste. Budući da je dolar od početka ljeta ojačao približno 10% u odnosu na gotovo sve svjetske valute, pa tako i u odnosu na euro (a time i u odnosu na KM), ne treba iznenaditi ni veliki pad cijene nafte. Ali upravo radi jačanja dolara, tj. slabljenja eura (i KM) od 10%, cijena goriva je kod nas još 10% manje osjetljiva na promjenu cijene nafte.

nafta

Cijene goriva na pojedinim pumpama u Bosni i Hercegovini tek su od ovog vikenda niže i do 30 feninga po litru nego prethodnih dana, a pad cijena goriva na svim pumpama u zemlji očekuje se tokom narednih dana. Pad cijena na bh. tržištu nafte uslijedio je nakon pada cijene barela na svjetskom tržištu, koja je za oko 30 posto niža nego početkom godine, i u novembru se kreće oko 75 dolara po barelu. Iz G–petrola, koji upravlja Gazpromovim pumpama u BiH potvrdili su da su cijene goriva na njihovim pumpama snižene.

U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao što je Bijeljina, cijena dizela je čak i ispod 2 KM, što je najniža cijena litra dizela zabilježena u BiH posljednjih nekoliko godina. Iz najveće bh. naftne kompanije Hifa rekli su kako je dobro što su se stekli uslove za snižavanje cijena goriva u BiH, jer to se neće odraziti samo na standard građana koji se koriste automobilima, već će pad cijene goriva direktno rasteretiti domaću privredu i poboljšati uslove poslovanja u zemlji.

Bosna i Hercegovina je i do sada imala najniže cijene goriva u odnosu na region

Prema posljednjim podacima, najskuplje gorivo u regionu toče građani Hrvatske, a najjeftinije gorivo je u Bosni i Hercegovini. Cijene naftnih derivata u Bosni i Hercegovini posljednjih godina konstatno su rasle. Tako danas litar bezina 95 u Bosni i Hercegovini iznosi 2,35 KM, odnosno 1,20 eura, litar benzina 98 – 2,45 KM, odnosno 1,25 eura i dizel 2,40 KM ili 1,23 eura, što je najjeftinije u regionu.

Nakon BiH, po niskim cijenama slijedi Srbija gdje ipak cijene naftnih derivata variraju iz dana u dan i od pumpe do pumpe. Razlika nije velika, iznosi nekoliko dinara, maksimalno 10, što je manje od deset eurocenti. Tako litar benzina 95 (Euro Premium BMB 95) u ovoj balkanskoj zemlji iznosi u prosjeku 152 dinara (1,29 eura), za litar Dizela (Euro Dizel) treba izdvojiti oko 155 dinara (1,32 eura).

Kada je u pitanju porez na naftne derivate, procenat varira u odnosu na cijenu dizela i benzina, ali vrijednost akcize je 60 centi na litar. Trenutno, akciza na benzin iznosi 47 posto, dok je akciza na dizel 43 posto. U obračun konačne cijene goriva ulazi nabavna cijena, devizni kurs valute, premija energetskog subjekta, sredstva koja se izdvajaju za finansiranje rada državne Agencije za obavezne zalihe nafte, te naknade i troškovi, a na kraju porez na dodanu vrijednost (PDV) u iznosu od 25 posto na ukupnu cijenu.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *