Azra Kahriman

Zara povukla iz prodaje dječije pidžame koje podsjećaju na odjeću iz koncentracionih logora

Zara povukla iz prodaje dječije pidžame koje podsjećaju na odjeću iz koncentracionih logora
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Prugaste pidžame na kojima su žute zvijezde su u srijedu povučene iz prodaje

Jedna od najpoznatijih modnih marki u svijetu, Zara, povukla je iz prodaje dječije pidžame koje svojim izgledom podsjećaju na odjeću koju su nosili zarobljenici nacističkih koncentracionih logora. Zarine prugaste dječije pidžame izazvale su revolt javnosti zbog asocijacije na židovske zatvorenike nacističkih logora Drugog svjetskog rata. Ove pidžame su bile namijenjene djeci u dobi od 3 mjeseca do 3 godine. Na žutoj zvijezdi gornjeg dijela ove pidžame pisalo je “sheriff”, no ipak su te pidžame izazvale revolt.

 

zara

Zlatna zvijezda na prednjem dijelu pidžame bi navodno trebala da predstavlja bedž koji nose šerifi u Sjedinjenim Američkim Državama, no ipak ona je neke podsjetila na Davidovu zvijezdu koju su nosili zatvorenici nacističkih logora.  Cijena ove pidžame je bila €10.9.

 

 

Jews in Nazi Germany wearing yellow star

 

Izraelski novinar, Dimi Reider, napisao je sarkastično na svom blogu: “To je šerifova zvijezda za vašeg trogodišnjaka. Očigledno. Šta drugo može biti?!”

 

 

unif

 

 

 

U nastavku pogledajte kako su neki korisnici društvenih mreža reagovali na ove dječije pidžame.

r1

Untitledqqr3

Najpoznatiji Inditexov brend, Zara, je osnovan 1975. godine i prva prodavnica je otvorena u La Coruni, na sjeverozapadu Španije. U La Coruni je sada sjedište ove kompanije, koja zapošljava više od 109.000 ljudi širom svijeta.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *