Hamida

Zaboravite priče o najhladnijoj zimi u posljednjih 100 godina

Zaboravite priče o najhladnijoj zimi u posljednjih 100 godina
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Gotovo svake godine pojave se priče o 'nadolazećoj najhladnijoj zimi u posljednjih 100 godina'. Tako je bilo i ovih dana, iako su meteorolozi ranije u prognozama najavili da će zima biti blaga.

Europski centar za srednjoročne prognoze (ECMWF) najavio je blagu zimu, a zahlađenja se očekuju krajem studenoga, dok će siječanj biti hladniji od prosjeka i s većim količinama padalina nego prošle godine.

“To je totalno izmišljena informacija i onda je svi prenose bez ikakve provjere. Nitko to nije jučer provjerio prije nego što je objavio. Tko su ti britanski meteorolozi u toj informaciji, ne postoji ime niti institucija i svake godine se ista priča događa”, izjavila je za Nezavisne novinedežurna sinoptičarka u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske Milica Đorđević.

“Nema ništa od najhladnije zime u posljednjih 100 godina. Da bi zima bila najhladnija u posljednjih 100 godina, ja ne mogu opisati koliko bi trebalo biti hladno”, rekla je Đorđević.

Istaknula je da se klima promijenila i da temperatura zraka generalno raste.

“Da bi zima bila najhladnija u posljednjih 100 godina mi moramo imati studeni, prosinac i siječanj s ekstremno niskom temperaturom, a to po trenutnim prognozama uopće ne izgleda tako i vrlo je mala vjerojatnost da može biti tako”, rekla je Đorđević.

‘Mi smo još uvijek u jeseni’

Priče o nadolazećoj sibirskoj zimi demantirali su i u britanskom Met Officeu. Odbacili su nagađanja medija da će Otok pogoditi žestoka zima.

“Ne postoji vremenska prognoza za zimu. Mi smo još uvijek u jeseni”, izjavio je glasnogovornik britanske meteorološke služe za Metro.co.uk.

“Apsolutno ne postoje nikakve naznake za rekordno niske temperature u bliskoj budućnosti”, poručio je.

Danas.hr/Nezavisne novine/Metro.co.uk

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *