Azra Kahriman

Ya'alon: Izrael neće dopustiti rekonstrukciju Gaze ako Hamas ponovo napravi tunele za provlačenje

Ya'alon: Izrael neće dopustiti rekonstrukciju Gaze ako Hamas ponovo napravi tunele za provlačenje
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Izraelski ministar odbrane Moshe Ya'alon i Generalni sekretar UN-a, Ban Ki-moon su održali sastanak 20. oktobra 2014. godine.

U ponedjeljak je ministar odbrane Ya’alon izjavio da Izrael neće dopustiti rekonstrukciju Pojasa Gaze ukoliko Hamas bude radio na ponovnom građenju tunela za provlačenje koje su koristili pripadnici Hamasa prilikom sprovođenja napada na Izraelce. Tokom sastanka koji je održan u uredu Generalnog sekretera u New York-u, Ya’alon je izrazio zabrinutost zbog izjave Hamasa u kojoj stoji da će se nastaviti radovi na kopanju tunela.

“Mi, Izraelci, želimo da stanovnici Gaze žive dostojanstveno, i da sagrade ponovo svoje domove i vrate se normalnom životu. No ipak, zabrinuti smo. Jučer su predstavnici Hamasa izjavili da imaju namjeru da rekonstruišu tunele za provlačenje, umjesto da porade na izgradnji domova za izbjeglice Gaze.”, rekao je ministar Ya’alon Generalnom sekretaru.

Ujedinjene Nacije su posredovale sporazumu između Palestine i Izraela kako bi kreirali monitoring mehanizam kako bi spriječili da građevinski materijal ne bude dostavljen do Hamasa za upotrebu u svrhu ponovne izgradnje tunela koje je Izrael uništio tokom borbe.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *