Hamida

Vojnik Warren Butler osuđen na uvjetnu kaznu zatvora zbog rasističkih komentara na svom Facebook profilu

Vojnik Warren Butler osuđen na uvjetnu kaznu zatvora zbog rasističkih komentara na svom Facebook profilu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Warren Butler, vojnik koji je pisao rasističke komentare na svom Facebook profilu povodom smrti trogodišnjeg dječaka, Mikaeel Kulara, osuđen je na uvjetnu kaznu u trajanju do 16 nedjelja, suspendiran je na 18 mjeseci  i prisiljen na 250 sati društveno korisnog rada. Maiaeelovo beživotno tijelo nađeno je u šumi 17. januara, i njegova majka Rosdeep Kular je optužena za njegovo ubistvo.

Warren je prisutvovao na nekoliko EDL marševa, i na Facebooku je pratio njihovu službenu stranicu, a također je bio i simpatizer  Britanske nacionalne partije (BNP).

Navodno je vojnik prije zloupotrebe te društvene mreže sa svojim rasističkim komentarima, konzumirao ogromnu količinu alkohola, tj. popio 10  pivskih boca. Warren je proglašen  “sramotom ” zbog svojih izjava na račun ubijenog dječaka Mikaeela.

Nakon samo par minuta od postavljanja svog komentara na Facebook profilu : “F****** LOL to that P*** One down many more to go,” suočen je sa bijesom i osudom javnosti, čak prima i prijetnje smrću. Kada je  postao svjestan onoga šta je napravio izbrisao je komentar i deaktivirao svoj korisnički račun.

Butleru je oduzet mobilni telefon, a internet ukinut, i morat će platiti novčanu nadoknadu.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *