Azra Kahriman

Voditeljica u Saudijskoj Arabiji izazvala bijes pojavljivanjem na TV-u bez mahrame (Video)

Voditeljica u Saudijskoj Arabiji izazvala bijes pojavljivanjem na TV-u bez  mahrame (Video)
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Na državnoj televiziji Saudijske Arabije ovo je bila prva voditeljica koja je vijesti prezentovala bez mahrame na glavi. Za konzervativnu monarhiju poput Saudijske Arabije to je bilo nešto neočekivano.  Ime ove voditeljice je nepoznato.

Al Ekhbariya je saudijska TV stanica koja svoje urede ima na Bliskom Istoku, Europi i Americi. To je prvi TV kanal u posjedu vlade na kojem su žene već 2004. godine bili voditelji, odnosno voditeljice emisija. Saleh Al Mughailif, glasnogovornik Al Ekhbariye, je izjavio za  Al Tawasul News, da se taj studio nalazi u njihovom uredu u Britaniji, a ne u Saudijskoj Arabiji, i da ne tolerišu nikakve prijestupe protiv njihovih vrijednosti i državnog sistema.

Na društvenim mrežama u Saudijskoj Arabiji ovaj potez je okarakterisan dvojako. Neki su gledali na to kao prijestup protiv tradicionalnih vrijednosti ovog područja, dok su drugi mišljenja da će to pomoći da se poboljša položaj žene u Saudijskoj Arabiji, obzirom na to da je u ovoj zemlji ženama zabranjeno čak i da voze automobil.

Adil, korisnik društvene mreže iz Dubaija je napisao: “Ne miješajte kulturu Saudijske Arabije sa islamom. Poštujte kulturu. Poštujte i islam.”

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=QmuVUKw86oE&w=420&h=315]

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *