Hamida

Vodeći imami Velike Britanije proglasili fetvu protiv Britanaca koji se bore na strani IDIŠ-a

Vodeći imami Velike Britanije proglasili fetvu protiv Britanaca koji se bore na strani IDIŠ-a
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Islamski vjerski lideri Velike Britanije proglasili su britanske borce koji se pridružuju IDIŠ-u za “heretike”, navodeći da su izdajnici svog društva. Ova fetva je dosad najsnažnija osuda Britanaca koji se bore na strani terorističke grupe IDIŠ-a, od strane muslimanske zajednice u toj zemlji.

Šest imama je potpisalo fetvu, u kojoj je navedeno : ” Nema sumnje da je režim predsjednika Assada u Siriji  opresivan, nepravedan i brutalan, i da je počinio brojne zločine nad svojim narodom”, “Isto važi i za tzv. Islamsku Državu (ID) ili samozvani Kalifat, to je opresivna i tiranska grupa”, ” Ubijajući ratne zarobljenike, novinare i civile, uključujući i džamijske imame koji su odbili da podrže njihovu kampanju, i porobljavanjem žena i djece svojih protivnika, IDIŠ je prekršio međunarodne sporazume kao što su Ženevska konvencija i konvencije o ropstvu, koje su svi, uključujući i muslimani, potpisali. Bog kaže u Kur'anu: “O vi koji vjerujete, ispunjavajte ugovore! ‘”.

Kako navode agencije, fetva dolazi nakon što se prijetnja terorizma podigla  od “supstancijalne” do “ozbiljne” prijetnje po britansko društvo, kao odgovor na ratovanja u Iraqu i Siriji, te porasta utjecaja  terorističke grupe IDIŠ-a.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *