Azra Kahriman

Vlada razvija sistem za šerijatski studentski kredit za studente muslimane

Vlada razvija sistem za šerijatski studentski kredit za studente muslimane
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Vlada je objavila da će na engleskim univerzitetima razviti sistem za šerijatske studentske kredite za studente koji su pripadnici islamske religije. Nakon četveromjesečnih konsultacija Odjel za poslovne inovacije i vještine (BIS)  je objavio da rade na uvođenju alternativnog finansijskog modela za muslimanske studente.

Nakon porasta školarine u 2012. godini, način vraćanja studentskih kredita se promijenio. Sada krediti imaju indeks cijena od 3%. Konsultacije sa studentima su pokazale da od 20,000 odgovora, čak 93% studenata kažu da su studentski krediti sa kamatama imali utjecaja na studente sa čijim religijskim uvjerenjima ssu u suprotnosti. U saradnji sa islamskim finansijskim stručnjacima BIS je radio na identifikaciji potencijalnih finansijskih rješenja za studente muslimane. Odlučeno je da će uspostaviti Takaful strukturu koja će imati početnu sumu novca i biće bazirana na principu učešća i garancije odnosno obećanja, i studenti će moći dizati kredite na sličan način, samo bez kamate u ovom slučaju.

Vraćanje novca će se desiti onda kada osobe koje su koristile ovaj studentski kredit nađu posao i kada budu zarađivali više od količine koju trebaju da vrate. Protesti britanskih muslimanskih studenata iz 2011. godine, nakon ove odluke, su urodili plodom, jer islamski zakon zabranjuje uzimanje kamate i korištenje kredita koji imaju čak i najmanji procenat kamate.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *