Hamida

Vlada Maldiva donijela odluku o bojkotu izraelskih proizvoda

Vlada Maldiva donijela odluku o bojkotu izraelskih proizvoda
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Vlada Maldiva je objavila da će bojkotovati izraelske poizvode i poništiti sve sporazume s tom zemljom.

“Predsjednik Yameen i građani Maldiva uz palestinski narod”, rekla je ministrica vanjskih poslova na press konferenciji.

Ona je također objavila da će se Maldivi pridružiti drugim arapskim zemljama u donošenju rezolucije na sjednici Vijeća za ljudska prava pri UN-u (UN HRC), čiji je glavni cilj poziv na zaštitu nezavisne Palestine, te dopremanje humanitarne pomoći.

Pored bojkota izraelskih proizvoda, biće poništena i 3 ugovora, potpisana s Izraelom 2009. godine tokom vladavine predsjednika Mohameda Nasheeda, pojasnila je ministrica.

Ugovori se odnose na saradnju u oblastima zdravlja, kulture i obrazovanja, te turizma.

“Mislim da građani naše zemlje ne žele nikakvu pomoć od Izraela niti dobre odnose s tom zemljom. Stoga će ovi ugovori biti poništeni”.

Iako je vlada pozvala privrednike da se pridruže bojkotu, ipak je moguće da pojedini izraelski proizvodi uđu u zemlju jer se ne provjerava zemlja porijekla ili proizvođač uvezenih proizvoda. U tom slučaju, vlada će ukloniti takve proizvode iz trgovina u skladu sa Zakonom o carinama.

Što se tiče drugih ekonomskih veza,  Mohamed Hussain ‘Mundhu’ Shareef, ministar u Uredu predsjednika, je pojasnio da vrlo malo turista dolaze iz Izraela na Maldive, te da u zemlji nema izraelskih investicija.

„Izraelske investicije nam nisu bitne. Želimo investicije iz zemalja koje se odnose prema ljudskim pravima na ispravan način“, kazao je on.

(minivannews.com)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *