Azra Kahriman

Vlada Izraela odobrila zakon o “jevrejskoj državi”

Vlada Izraela odobrila zakon o “jevrejskoj državi”
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Izraelska vlada je usvojila prijedlog da se stavi u zakon status zemlje kao nacionalne domovine jevrejskog naroda.

U izjavi stranke premijera Benjamina Netanyahua Likud, navedeno je u saopštenju: „Vlada je danas usvojila nacrt osnovnog zakona: ‘Izrael nacionalna država jevrejskog naroda’”.

Netanyahu je objelodanio i inicijativu da uklone Arape iz njihovih domova i onemoguće im prava ukoliko oni ili njihovi rođaci učestvuju u nemirima.  Nakon burnog sastanka kabineta, 15 ljudi je glasalo u korist prijedloga nacionalne domovine, dok je 6 glasova bilo protiv. Protiv su glasala i dva ministra, tačnije ministrica pravde, ujedno i liderka stranke HaTnuah, Tzipi Livni; i Yair Lapid, minister finansija i lider stranke Yesh Atid. Tokom sastanka premijer Natanyahu je kritikovao ministricu pravde Tzipi Livniju, jer se usprotivila donošenju ovog zakona.

Prijedlog ovog zakona navodi da Izrael više neće biti definisan u zakonu kao “jevrejski i demokratski” već kao “nacionalna domovina Jevreja”.

Kritičari kažu da je ovo diskriminacija arapskog stanovništva, jer Arapi čine oko 20% od ukupnog broja stanovnika u Izraelu, što je jednako broju od 1,6 miliona Arapa. Oni navode da ovim prijedlogom zakon postaje antidemokratski.

Zakon, koji je usvojen nakon glasanja kabineta, kasnije će biti prezentovan jednodomnom nacionalnom zakonskom organu Izraela, Knessetu.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

One Response to Vlada Izraela odobrila zakon o “jevrejskoj državi”

  1. Pingback: Netanyahu: Priznavanje Izraela kao nacionalne države je osnova za mir | Al Rasub

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *