Azra Kahriman

Vijeće sigurnosti UN-a poziva na snažniju kampanju protiv IDIŠ-a

Vijeće sigurnosti UN-a poziva na snažniju kampanju protiv IDIŠ-a
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Glavni fokus sastanka Vijeća sigurnosti UN-a održanog u petak bio je IDIŠ. Vojna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama bombarduje IDIŠ-ove borce koji drže veliki dio teritoriji u Iraku i Siriji – dvjema državama koje su umješane u kompleksni višestrani sukob koji je utjecao na skoro sve države Bliskog Istoka.
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barack Obama je rekao vođama vojske u srijedu da je zabrinut zbog napretka IDIŠ-a u sirijskom gradu Kobani i na zapadu Iraka. Vođe vojske dolaze iz dvadeset različitih država i zajedno rade u koaliciji.

“Članovi Vijeća sigurnosti su pozvali međunarodnu zajednicu, u skladu sa međunarodnim pravom za dalje jačanje i proširenje podrške vladi Iraka uključujući i iračke snage sigurnosti u borbi protiv IDIŠ-a.”, stoji u saopštenju. Petnaestočlano Vijeće sigurnosti je izjavilo da IDIŠ mora biti poražen i da netolerancija, nasilje i mržnja moraju prestati. Sjedinjene Američke Države su pokušale uvjeriti Tursku da preuzme aktivniju ulogu u kampanji protiv IDIŠ-a.

Posjećamo, u četvrtak je sedam američkih borbenih aviona poslano na IDIŠ-ev teritorij u Siriji, i na njegove saveznike. Mete aviona su bili militanti.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *