Hamida

Video Poziv na buđenje preispituje posljedice konzumerističkog sistema na čovjeka i prirodu

Video Poziv na buđenje preispituje posljedice konzumerističkog sistema na čovjeka i prirodu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Da li smo postali robovi konzumerističkog sistema? Koliko, zapravo, našu vrijednost mjerimo količinom posjedovanja materijalnih stvari? Da li smo otuđeni od sebe u ovom sistemu gdje  na svakom koraku našu pažnju skreću oruđe konzumerističkog sistema, reklame, koja nas navode na sve veću konzumaciju?

Nesumljivo je da se na račun prirode, čiji smo i sami dio, stvaraju uslovi za daljno održavanje ovakvog sistema. Prirodom se eksploatiše, ljudima se manipuliše, stvaraju se sve veći, efikasniji, estetski privlačiji proizvodi koji ljudima skreću misli sa onog što je u životu mnogo važnije. Konzumeristički sistem jeste jedan od glavnih uzročnika ekoloških, socijalnih i ekonomskih problema.

Organizacija koja želi dokazati da je uročnik ovih problema moralne, etičke prirode, The Gaia Foundation, nedavno je objavila još jedan kontroverzni video koji savremenom čovjeku želi da otvori oči o posljedicama nemarnog odnosa prema sebi i prirodi zbog opsjednutosti prema materijalnim proizvodima. Wake up call (Poziv na buđenje) video je za ovu organizaciju kreirao Steve Cutts.

Cilj The Gaia Foundation jeste obnoviti civiliziran odnos prema prirodi, jer mi smo dio prirode. Sarađuju sam dugoročnim partnerima iz Afrike, Evrope, Azije i Južne Amerike, radeći, kako navode, sa lokalnim narodima za održavanje suvereniteta prirodnih resursa, što bi omogućilo da postanu otporniji na klimatske promjene i industrijske procese koje su uzrokovale mnoge probleme sa kojima se danas suočavamo.

Videom se želi podstaći savremeni čovjek da se diskonektuje iz noćne more konzumacije i da se ponovo poveže sa prirodom, dok nije apsolutno uništena prekomjernom eksploatacijom zbog neutoljive čovjekove pohlepe. Stece Cutts je autor još jednog kontroverznog filma koji pokazuje povijest čovjekove obijesti prema prirodi.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *