Hamida

Video Iranke koja pleše u iranskom metrou postao hit na internetu- zbog čega je navodno i uhapšena

Video Iranke koja pleše u iranskom metrou postao hit na internetu- zbog čega je navodno i uhapšena
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Posljednjih nekoliko dana internetom kruži video mlade Iranke koja u iranskom metrou pleše uz pjesmu britanske pop grupe Little Mix. Ona imitira pjevačicu Taylor Swift sa dodjele muzičke nagrade. Njen ples, naime, ima politički karakter, ona njime protestuje protiv iranskog zakona koji zabranjuje ženama ples u javnosti. Ona ovim plesom je prekršila dva iranska zakona, jer ne samo da je plesala u javnosti, već i nakon što joj je mahrama spala, ona je nastavila plesati. Podsjećamo, u Iranu je zabranjeno ženama pojavljivanje u javnosti bez mahrame.

Huffington Post je naveo da je ova mlada Iranka nakon ovog videa uhapšena. Ovaj video se prvobitno pojavio na Facebook stranici pod nazivom  My Stealthy Freedom. Žena koja vodi ovu stranicu je iranska novinarka Masih Alinejad. Ona je rekla medijima da se u Iranu vodi kulturni rat između vlade i mladih ljudi. Neki njen ples vide kao hrabar potez u svjetlu hapšenja grupe mladih Iranaca nakon što su se snimali dok plešu uz pjesmu”Happy”, od Pharella. Nakon hapšenja osuđeni su, u septembru, na šest mjeseci zatvora i bičevanjem 91 puta.

Iranska novinarka Masih Alinejad pokrenula je stranicu My Stealthy Freedom time što je postavila na istoj stranici vlastitu sliku na kojoj vozi svoj automobil bez mahrame na glavi. Njen potez je motivirao hiljade žena da učine isto, kao protest protiv konzervativnih zakona u Iranu. Postupci ovih Iranaca se vidi kao sve veći otpor omladine prema iranskim zakonima, odnosno prema vladi koja se upleće u način odijevanja i ponašanja.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *