Hamida

Venecuela započinje program stipendiranja 1.000 palestinskih studenata

Venecuela započinje program stipendiranja 1.000 palestinskih studenata
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Venecuela je prije mjesec dana pokrenula Yasser Arafat Stipendijski Program, koji će omogućiti 1.000 Palestinaca studiranje medicine u ovoj zemlji. Cilj ovog programa je da nakon što završe studij medicine ponovo se vrate u Palestinu kako bi svojim znanjem i sposobnostima pomogli svom narodu.

Ovaj program je inspirisan kubanskim školama koje su dale obuku ogromnom broju studenata, koji su znanje stečeno u ovim školama iskoristili kako bi pomogli ljudima širom svijeta.

Početkom ovog mjeseca je u Venecueli podijeljeno 119 stipendija palestinskim studentima koji će studirati medicinu na Dr. Salvador Allende latino – američkoj medicinskoj školi. Ovi palestinski studenti su na venecuelanskom aerodromu dočekani od velike grupe Venecuelaca koji su nosili popularnu palestinsku kefiju, i koji su mahali palestinskom zastavom.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro dao je podršku palestinskim studentima, poručivši im da “glas Venecule je uvijek, i uvijek će biti, u službi istine i borbe palestinskog naroda. Vidjet ćete, prije ili kasnije, da ćemo slaviti pad izraelskog zida zajedno. Dole sa izraelskim zidom! “, potvrdivši još jednom simpatiju i povezanost ove zemlje sa Palestinom.

Nicolas Maduro jer, također, naveo da je zaplakao zbog emocija nakon što je vidio palestinske studente da su zaplesali u prvih par minuta nakon što su sletjeli avionom u Venecuelu.

“Mi ćemo trenirati najmanje 1.000 ljekara, brzo, sad. To je težak cilj, ali ne možemo pasti na ovom, nemamo izgovora. To će biti teško, ali mi ćemo trenirati najmanje 1.000 palestinskih studenata. Sad sam naredio Ministarstvu prosvjete da prošire program ne samo u medicini, također će im biti omogućeno da studiraju inženjering, arhitekturu i svako polje znanja”, istakao je Nicolas Maduro.

On je, također, usporedio Gazu sa Aušvicom, i osudio Izrael za “rat istrebljenja protiv palestinskog naroda”.

 

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *