Anessa Džinić

Vatikan povukao nedavnu pro-gay izjavu

Vatikan povukao nedavnu pro-gay izjavu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Vatikan je ove sedmice uzburkao javnost izvještajem koji je objavljen u ponedjeljak. Naime, naizgled otvoreniji stav prema homoseksualcima i razvedenim ljudima došao je pred zid. Mišljenje biskupa je podijeljeno. Katolički dužnosnici se ograđuju od izvještaja objavljenog u ponedjeljak, povlačeći izjave zbog kritike konzervativaca, prenosi CNN.

Raniji komentar Vatikana da “homoseksualci imaju darove i kvalitete koje mogu ponuditi kršćanskoj zajednici” nije službeni stav, naglašeno je u jučerašnjoj izjavi. To je jednostavno dio, još uvijek “radnog dokumenta.” Iako se problematici pristupa u dobroj volji i sa jednom vrstom dobrodošlice, Crkva ne želi dati “pozitivnu ocjenu” i pristanak istospolnim vezama. Dokumentom se pokušava naći mjesto svim vjernicima bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Također, ista pažnja se pokazuje zajedničkom životu parova koji nisu vjenčani, dodao je Vatikan. Komentari odražavaju pitanja o kojima bi se trebalo raspravljati na posljednjoj sjednici Sinoda, uoči završne izjave. Ipak, liberalni katolici vide pomak i napredak.

Bez obzira na činjenicu što je to radni dokument, značajan je po tome što pokazuje jaku struju afirmativnih stavova na visokim razinama u Crkvi prema lezbijkama i homoseksualcima. (New Ways Ministry)

Stručnjak za pitanja vezana za Vatikan, John Travis, nazvao je dokument ‘pravim zemljotresom.’ Dokument dolazi u vrijeme kada su mnogi katolici LGBT populacije još uvijek marginalizovani u Crkvi. Profesorica hemije Barb Webb je otpuštena iz srednje škole Marian (katolička školi za djevojke u Bloomfieldu), u septembru nakon što je objavila trudnoću sa svojom suprugom, Kristen.

“Homoseksualci imaju darove i kvalitete koje mogu ponuditi kršćanskoj zajednici, pitanje je jesmo li mi sposobni da poželimo dobrodošlicu tim ljudima, garantirajući im mjesto u našim zajednicama? “, piše u dijelu sadržaja dokumenta objavljenog u ponedjeljak.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=jIkmwb4elmw]

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *