Anessa Džinić

Uz ove hobije imaćete veći IQ

Uz ove hobije imaćete veći IQ
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Većina ljudi ima neki hobi, strast, omiljenu igru ili razonodu u kojima uživa kada god ima priliku. Međutim, neki od tih hobija mogu da podstaknu kognitivne funkcije i poboljšaju pamćenje. Više ne morate da gledate na hobije kao na način da se opustite, već kao sredstvo za postizanje cilja. Ovo su sedam hobija koji će vas učiniti pametnijim, ako ih budete dugo praktikovali …

Učite strani jezik

Ako volite putovanja i strane kulture, strast proširite na učenje stranog jezika. Ne samo da ćete bolje naučiti o kulturi, tradiciji i istoriji druge zemlje, nego ćete bolje, brže i jednostavnije komunicirati. Učenje stranog jezika preporučuje se što ranije u životu, najbolje u djetinjstvu, ali i kasnije ćete od toga imati koristi. Učenje jezika razvijaće mozak i pomoći da rješavate teže zadatke – uz malo prakse, vidjećete da ćete početi oštrije da razmišljate, a ponekad ćete čak i misliti na stranom jeziku. Kada se to dogodi, već ste postigli cilj!

Igrajte video igrice

Iako je većina agresivnih igrica loša za djecu i tinejdžere, neke od njih mogu biti odlične za mozak. Studije su pokazale da igranje videoigrica može popraviti koordinaciju očiju i ruku. U isto vrijeme, treniraćete vještinu donošenja odluka. Ipak, važno je shvatiti da se ti pozitivni učinci odnose samo na igrice prilagođene treningu mozga.

Usredsredite se na igre koje će vam razbistriti mozak

Maglovito pamćenje uobičajeno je ovih dana, ali srećom postoje igre koje će pomoći. Rješavanje zagonetki i aktivnosti koje stimulišu mozak mogu vam smanjiti rizik od demencije za 60 odsto. U isti vrijeme, psihički izazovne igre znatno popravljaju pamćenje, što će biti jako važno kada uđete u zrele godine. Igre koje podstiču aktivnost mozga, uz pravu hranu, daće još bolje rezultate.

Slažite slagalice

Ljepota ove igre je u podsticanju na razmišljanje, što će sasvim sigurno imati pozitivan uticaj na intelekt. Slagalice (puzzle) nisu jedine koje će vas učiniti pametnijim. Na primjer, možete da rješavate ukrštene riječi. Neka vam one postanu dio svakodnevne rutine i budite sigurni da će se moždane funkcije popraviti.

Skupljanje novčića i drugih stvari

Ovaj lijepi hobi pomoći će vam da bolje shvatite svijet koji vas okružuje, bez obzira kojem se kolekcionarstvu odali. Važno je da budete znatiželjni i da želite da otkrivate stvari, jer to je ono što pokreće svijet.

Čitajte

Čitanje je bez sumnje jedan od najljepših hobija. Knjige nam nude jedinstven i izvanredan način razumevanja svijeta, sigurno utočište kada želimo da pobjegnemo od stvarnosti. Jedan od najboljih načina da postanete pametniji je da sastavite listu od najmanje deset knjiga koje planirate da pročitate u jednoj godini. Čitanje će vam mozak održati budnim i usredsređenim, a popraviće vam se i riječnik.

Svirajte instrument

Muzika je plemenita strast, a oni koji sviraju instrumente smatrani su nadarenim i inteligentnim ljudima. Kao i kod učenja stranog jezika, učenje sviranja instrumenta najbolji efekat ima u djetinjstvu – ipak, i odrasli se često odlučuju da uče da sviraju. Ako imate vremena i ambicije, ne morate da se ograničite na samo jedan instrument.

Izvor: net.hr

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *