Hamida

UNSA: Profesori u štrajku, studenti ostaju bez ispitnih rokova

UNSA: Profesori u štrajku, studenti ostaju bez ispitnih rokova
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Sindikat Univerziteta u Sarajevu neće odustati od generalnog štrajka, koji je zakazan za 8. septembar. Razlog za to je, kako je kazao predsjednik Berko Zečević, to što Vlada Kantona Sarajevo i još uvijek ignoriše njihove zahtjeve, piše Avaz.ba.

“Ne postoji drugi način da se izborimo za svoja prava. Uvijek govorim da razum treba da vlada. Znači, razgovor bez ultimatuma, sagledavanje svih pozitivnih i negativnih stvari i nalaženje najboljeg rješenja. No, oni to ne žele. Kakva je to Vlada koja i dalje nema ministra obrazovanja i nauke? To je kolaps svijesti i intelekta”, rekao je Zečević.

Prema njegovim riječima, zahtjevi Sindikata UNSA-e su veoma jednostavni, ali najvažniji je onaj da se prije izbora potpiše kolektivni ugovor kojim će biti definisana njihova prava.

“Imamo prijedlog koji je napravljen prije šest godina. No, ne vjerujem u takav scenarij dok god postoji ova Vlada u ovakvim odnosima političkih snaga. Ona nema kredibilitet i ne može donijeti nikakvu odluku. Ali, bit će odgovorna za haos koji će nastati u septembru, kada bude kasnio početak akademske godine. Studenti se neće moći upisati niti će moći prijaviti ispite”, govori Zečević.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *