Azra Kahriman

UN-ov izvjestilac: Izrael je kriv za etničko čišćenje i aparthejd (Video)

UN-ov izvjestilac: Izrael je kriv za etničko čišćenje i aparthejd (Video)
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Richard Falk, UN-ov specijani izvjestilac na palestinskoj teritoriji je izjavio da Izrael ulaže sistematski i kontinuirani napor da promijeni etnički sastav Istočnog Jerusalema. Dodao je da je posljednjih godina sve teže za Palestince da žive unutar ovog teritorija, jer Izrael radi na izgradnji jevrejskih smještaja, koji su prema međunarodnom pravi ilegalni, navodi International Business Times.

Falk je američki židov, ekspert je međunarodnog prava i profesor emeritus na Princeton univerzitetu u Sjedinjenim Američkim Državama. Svako proširenje naselja ili svaki incident demoliranja kuće je način pogoršavanja situacije sa kojom se suočava palestinski narod i smanjuje njihovu perspektivu koju mogu imati kao ishod mirovnih pregovora, dodaje Falk.

Više od 11 000 Palestinaca je od 1966. godine izgubilo svoje pravo da žive na teritoriji Jeruzalema, na osnovu zakona o boravku koji favorizuje Jevreje.

 

palestinci-palestina-izrael-drzava-nezavisnost-un-1354233079-235579

 

 

Ilan Pappé, izraelski historičar je 2006. godine objavio knjigu pod nazivom “Etničko čišćenje Palestine”. U toj knjizi navodi da je palestinski eksodus 1948. bio planirano etničko čišćenje od strane lidera cionističkog pokreta,  pogotovo David Ben-Guriona i njegovih saradnika.

 

U nastavku pogledajte Falkovu finalnu riječ o Palestini.

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ZpO0tTKEHqQ&w=560&h=315]

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *