Azra Kahriman

UN kampanja: “Sve što trebamo je 1$ za narod Sirije!”

UN kampanja: “Sve što trebamo je 1$ za narod Sirije!”
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Svjetski program za hranu (The World Food Program) je u srijedu pokrenuo kampanju prikupljanja novca za narod Sirije.

Dva dana nakon što je UN-ova agencija za hranu objavila da je bila prisiljena da obustavi vaučere za hranu za 1,7 miliona izbjeglih Sirijaca, jer nisu u mogućnosti da plate pokrivanje troškova u iznosu od 64 000 000 $. Ukoliko se sredstva ne prikupe, sirijski narod neće dobiti nikakvu pomoć od UN-a u decembru koji je već počeo. Svjetski program za hranu je upozorio da bi ova suspenzija mogla dovesti do toga da mnoge sirijske porodice koje su pobjegle u Jordan, Libanon, Tursku i Egipat ostanu gladne.

Vlade, kao i humanitarne organizacije su sve više preplavljeni žalbama za pomoć. Ova suspenzija vaučera je istakla poteškoće sa kojima se UN bori prilikom prikupljanja sredstava za humanitarne potrebe, ne samo naroda Sirije, već i naroda u ostatku svijeta.

Zamjenik generalnog sekretara UN-a, Jan Eliasson je rekao u govoru koji je u srijedu održao da u svijetu postoji više od 100 miliona ljudi koji imaju potrebu za humanitarnom pomoći. Taj broj je tri puta veći nego što je bio prije 10 godina i raste brže nego ikada.

 

“Za vas je to dolar, za njih je to žila kucavica.”

“Samo jedan dolar može napraviti razliku.”, kazao je izvršni direktor Svjetskog programa za hranu, Ertharin Cousin, dodavši: “Za tebe je to dolar , za njih to je žila kucavica.” Iz Svjetskog programa za hranu su pozvali korisnike da na svoje profile postave značku koja predstavlja “kampanju 1$” u znak podrške.Ukoliko želite donirati 1$, možete to uraditi na ovom linku.

Glasnogovornica Svjetskog programa za hranu je izjavila da im je bilo potrebno 1 bilion američkih dolara kako bi pomogli sirijskim izbjeglicama, a primili su samo 484$.

Za naredna tri mjeseca, Programu je potrebno 262 miliona američkih dolara kako bi podržali sirijske izbjeglice u susjednim zemljama.

 

Vaučeri za kupovinu hrane

Sirijske izbjeglice koriste elektronske vaučere za kupovinu hrane u lokalnim prodavnicama. Ukoliko ostanu bez tih vaučera, mnogi od njih će ostati i gladni. Kroz svoju 72-satnu kampanju, UN se nada da će uspjeti sakupiti 64 000 000$ kako bi odmah mogli započeti sa implementacijom. “Znamo da je ljudima stalo, i tražimo da to pokažu time što će dati ovu malo količinu novca sirijskom narodu koji je u potrebi. Sve što nam treba je 1$ od 64 miliona ljudi.”, kazao je Ertharin Cousin.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *