Azra Kahriman

Umjesto hladnom vodom, Palestinci se polijevaju ruševinama Gaze (Video)

Umjesto hladnom vodom, Palestinci se polijevaju ruševinama Gaze (Video)
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Već nekoliko dana planetom vlada groznica poljevanja hladnom vodom u znak podrške istraživanju ALS-a. Amiotrofička lateralna skleroza ili Lou Gehrigova bolest je bolest centralnog nervnog sistema tokom koje dolazi do odumiranja gornjeg i donjeg motornog neurona, ali i slabljenja prijenosa signala od mozga pa do mišića. Dolazi i do atrofiranja (propadanja) mišića, koji se prilikom bolovanja od ove bolesti smanjuju. Uzrok nastanka ALS-a nije poznat, no naučnici su ustanovili prema statističkim podacima da muškarci imaju veću šansu od žena da obole. Groznica poljevanja hladnom vodom je zahvatila  čak i Bill Gatesa i David Beckhama.

Dok se ljudi skoro na svim kontinentima poljevaju hladnom vodom, palestinski narod na svoju glavu istresa kantu punu ruševina Gaze. Naime ovaj potez predstavlja otriježnjavajući postupak, ali i odgovor palestinskog naroda na izazov poljevanja ledenom vodom, jer broj žrtava u Gazi je davno prešao 2100, ali to izgleda kao da nije bitno čim se još nije uradilo ništa ozbiljnije kako bi se spriječio izraelski teror nad stanovnicima Palestine.rbc

Kampanja nazvana Rubble Bucket Challenge poziva korisnike društvenih medija da se poliju pijeskom, šljunkom ili nekim drugim materijalom zgrada koje su uništene. Oni ne mogu koristiti ledeno hladnu vodu zbog pogoršanja uslova. Građanin Gaze, Abu Yazan, kaže da stanovnici Gaze nemaju vode, a i onda kada je imaju, ne mogu je ohladiti. jer im je u većini slučajeva struja isključena. Kampanja Rubble Bucket Challenge, koja ima svoju stranicu na društvenim mrežama Facebook i Twitter, započela je u subotu. Stranica svakodnevno bilježi sve veći broj posjeta.

Ayman al Aloul, palestinski novinar koji je prvi započeo ovaj izazov je, kako prenosi Daily Mail, rekao: “Moram uraditi nešto da pošaljem poruku o Gazi širom svijeta.” Pogledajte u slijedećem videu kako je proteklo njegovo poljevanje.

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=duSBig1-VUA&w=560&h=315]

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *