Azra Kahriman

Ultraortodoksni Židovi prouzrokovali opšti haos na letu za Izrael, jer su odbili da sjede pored žena

Ultraortodoksni Židovi prouzrokovali opšti haos na letu za Izrael, jer su odbili da sjede pored žena
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Let od New Yorka do Tel Aviva je zapao u noćnu moru koja je trajala 11 sati.  Naime, grupa ultraortodoksnih Židova je odbila da sjednu pored žene u avionu, što je dovelo do odlaganja polijetanja aviona, ali i prouzrokovalo brojne poremećaje u nastavku leta ovog aviona. Razlog zbog kojeg pripadnici grupe Haredi Židova nisu htjeli da sjede pokraj žena u avionu je taj što oni vjeruju da muškarci i žene trebaju biti odvojeni.

U srijedu navečer Židovi su proslavljali Rosh Hashanu, i zbog toga se veći broj njih uputio prema Izraelu kako bi proslavili jevrejsku novu godinu u Izraelu. Kako prenosi Shalom Life, avion nije poletio u vrijeme kada je to bilo predviđeno.

Amit Ben-Natan, je izjavio za štampu da su ljudi stajali u prolazima odbijajući da krenu naprijed.

Iako su svi unaprijed imali karte, oni su htjeli da zamjene karte sa brojevima sjedišta u avionu, čak su i nudili izvjesnu sumu novca kako ne bi sjedili pored žena. Očigledno je da avion neće da poleti ukoliko stoje putnici u prolazima.”, rekao je Amit, kako prenosi The Independent.

Putnici su izjavili da je sva ova pometnja prije i tokom leta trajala oko 11 sati. Predstavnici avionske kompanije El Al su izjavili da je njihov cilj da urade sve što mogu kako bi svojim putnicima pružili najbolju moguću uslugu.

Za Židove, Rosh Hashana je vrijeme koje označava novi početak, i vrijeme kad čovjek ponovo sređuje svoj život.Traje 10 dana. Nakon završetka Rosh Hashane slijedi Jom Kipur (dan pomirenja sa Bogom).

Pripadnici Haredi sekte su čak i na ulicama Londona izazvali pometnju kada su označili kojom stranom ulice je ženama dozvoljeno da se kreću. Nešto više o tome pročitajte ovdje.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *