Azra Kahriman

Uklonjeni znakovi na kojima je pisalo kojom stranom ulice žene smiju da se kreću

Uklonjeni znakovi na kojima je pisalo kojom stranom ulice žene smiju da se kreću
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Na Stamford Hillu u Hackneyu su uočeni znakovi na kojima piše “Žene smiju da hodaju samo ovom stranom ulice.” Ta poruka je pisana na engleskom i yiddish jeziku. Grupa Jevreja zvana Shomrim je navela da su te znakove postavili ortodoksni Jevreji za vrijeme povorke Tore. Njima je cilj bio da razdvoje muškarce i žene iz sekte koji nisu u braku i stoga nije im dozvoljeno da se dodiruju.

 

stam

Chaim Hochhauser,  iz stamfordske grupe Shomrim je kontaktirao organizatore rekavši im da na znakovima nedostaje objašnjenje na engleskom jeziku, što bi moglo da uvrijedi  ljude koji ne poznaju hebrejski jezik.

U Stamford Hillu živi preko 20, 000 Haredi Jevreja, koji pripadaju trećoj najvećoj skupini. Rosemary Sales, vijećnica u Stamford Hillu je opisala ove postere kao neprihvatljive i rekla da je to razlog zbog kojeg su oni uklonjeni, dodavši da joj je nekoliko tih postera privuklo pažnju, jer su bili zalijepljeni čak i u njenom dvorištu. Kako prenosi Hackney Gazette, čim je Vijeće Hackneya vidjelo taj znak, ono ga je i uklonilo.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

2 Responses to Uklonjeni znakovi na kojima je pisalo kojom stranom ulice žene smiju da se kreću

  1. Pingback: Ultraortodoksni Židovi prouzrokovali opšti haos na letu za Izrael | Al Rasub

  2. Pingback: Gregory Smith

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *