Hamida

Ubiti psa i majku dvoje djece za bh. pravosuđe je ista stvar

Ubiti psa i majku dvoje djece za bh. pravosuđe je ista stvar
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Građane Sarajeva prije nekoliko dana uznemirila je i razljutila informacija da je ekspresno uhapšen muškarac inicijala B. S. (1975.), koji je u naselju Grbavica upucao psa lutalicu. No, on je ubrzo pušten na slobodu.

S druge strane, već pola godine na slobodi uživa Semir Rastoder, koji je 1. aprila u Nedžarićima pregazio Havu Šljivić-Dovadžija, iza koje je ostalo dvoje maloljetne djece.

I nikom ništa. Samo u državi kakva je BiH, na žalost, moglo se čuti od onih koji tumače zakone, kako nije bilo osnova da Rastoder istog momenta završi iza rešetaka dok će izgleda ovaj koji je ubio psa itekako da odgovora zbog svog gnusnog djela, jer je cijeli predmet predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Ispada da je život psa vrijedniji nego ljudski.  Dok se građani zgražavaju zbog svega navedenog, oni koji bi trebalo da brinu o zaštiti ljudskih života mijenjajući nakaradni sistem – šute.

– Kada je riječ o ubistvima zakon je veoma blag. Trebalo bi poraditi na tome da se to mijenja što prije. Vidimo kako se to radi u svijetu, sa povećanjem stope kriminaliteta izriču se i strožije kazne – rekao je za Fokus Asim Ajanović.

Ferid Vrtić, pak, smatra da svi oni koji počine ubistvo, pa bilo čovjeka ili životinje trebaju i da odgovaraju za svoje nedjelo i da se adekvatno kazne.

– Ali, nije nikako u redu da u pritvoru ne bude onaj ko ubije čovjeka. To je sramota – kaže Vrtić dok Hata Hico smatra da je nepravedno da Havin ubica slobodno šeta gradom.

– Treba ispoštovati sve zakonske procedure i svako treba da odgovara za ono što uradi – rekla je za Fokus Hico.

 

 

(Fokus.ba)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *