Mediha

U Sarajevu počela Međunarodna konferencija o islamskom bankarstvu

U Sarajevu počela Međunarodna konferencija o islamskom bankarstvu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Danas je u Sarajevu počela dvodnevna međunarodna konferencija o islamskom bankarstvu “Sarajevo Islamic Finance and Economics Conference 2014” (SIFEC). Konferencija se održava u Gazi-Hurev begovoj biblioteci. Organizator konferencije je Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije u suradnji sa partnerima. Konferencija u Sarajevu se održava pod nazivom “”Novi izazovi za islamsku ekonomiju i razvoj finansija”.

Konferenciji će prisustvovati poznata imena iz svijeta bankarstva, između ostalih dr. Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, dr. Abdul Gafar Ismail iz Islamic Research and Training Instituta, kao i ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson. Biće prezentirano tridesetak radova, od preko sto prijavljenih.

Prema riječima Fikreta Hodžića, profesora na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, konferencija predstavlja promociju islamskog bankarstva, islamskih financija, odnosno malo drugačijeg načina poslovanja.

Guverner Centralne banke BiH, Kemal Kozarić o islamskom bankarstvu i ovom načinu poslovanja je rekao: “Ljudi misle da su u svemu tome jedini problem kamate, odnosno da se kamata ne naplaćuje. Po meni je mnogo veća razlika jer se u islamskom bankarstvu dijeli rizik zajedno sa klijentom i ulazi zajedno u projekte sa klijentima, dok komercijalno bankarstvo uglavnom rizik prebacuje na klijenta.”

“Islamsko bankarstvo nije samo za muslimane. S druge strane, kada pogledate 80% muslimana nema pristup islamskom bankarstvu”, istakao je Kozarić.

Tokom konferencije tretirat će se pitanja islamskog bankarstva, ekonomije, finansija, sa posebnim naglaskom na islamske obveznice, tzv. “sukuk”.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *