Azra Kahriman

U Sarajevu održana regionalna ESFL konferencija

U Sarajevu održana regionalna ESFL konferencija
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas (27.09.2014.) je održana prva European Students For Liberty (ESFL) konferencija, sa početkom u 09. 00 sati. Organizatori ove konferencije su tuzlansko udruženje “Multi” i Ekonomski fakultet. Pokrovitelj konferencije je Rising Tide fondacija.  Konferencija je bila namijenjena studentima i mladim osobama koji su posvećeni ideji slobode, slobodnog tržišta i ekonomskog liberalizma.

Riječ je o događaju koji okuplja brojne predavače i učesnike koji istražuju pojam slobode i sve ono što sloboda obuhvata. Nakon obraćanja moderatorke na samom početku konferencije obratila se i Vanja Kenjić u ime Ekonomskog fakulteta.

“Pojedinci mogu uraditi sve što žele.”, istakla je ona.

Na konferenciji su učestvovali: Krassen Stachen (Bugarska), Christian Michel (Francuska), Richard Zundrtisch (Austrija), Aleksandar Kokotović (Srbija), Davor Huić (Hrvatska), Damir Nikšić (BiH), Ceco Gaković (BiH), Lucas Schweiger (Austrija), i Admir Čavalić (BiH).

Austrijanac Lucas Schweiger je u uvodnom obraćanju rekao da je njegov cilj da ohrabri studente i poveća im slobode. Otvorena tržišta su, kako on navodi najbolji način za prosperitet, jer više od pola godine radimo za vladu plaćajući takse.

Admir Čavalić je prisutne podsjetio na izreku Malcoma X: “Niko vam ne može dati slobodu. Morate je sami otkriti.”, i tim riječima on je oficijelno otvorio konferenciju.

Francuz Christian Michel je rekao da demokratiju čine socijalizam i nacionalizam. Ukoliko bi došlo do pojave svjetske demokratije, svijetom bi onda upravljale Kina i Indija, vodeći se logikom 1 čovjek – 1 glas. Istakao je da vlade žele da vas uvjere da je novac najbitnija stvar u životu, a on to nije. Najbitnije stvari su, kako je on podcrtao prijateljstvo i ljubav.

Damir Nikšić je konstatovao da je umjetnost ozbiljna šala, i polje slobode. “Umjetnost je mjesto slobode, bijela kocka ka kojoj ne kreću mnogi.”, rekao je Damir.

Davor Huić iz Hrvatske, rekao je da je nacionalizam posljednja faza komunizma.

Ceco Gaković, je rekao da je potrebno truditi se svaki dan malo više. Prisutnima je ukazao na tri pitanja koja trebaju da se zapitaju, a to su: KO?, KAKO? i ZAŠTO?

Pitanje KO? nam treba da bismo uspjeli, odgovor na to pitanje su porodica i prijatelji.

Za pitanje KAKO? postoji patern kao odgovor:

1. opsesija (stvari koje volimo);

2. zaboravite na ego;

3. učite od najboljih;

4. dajte ono što želite da dobijete;

5. gdje novac teče?!;

6. promocija.

Ono što pokreće čovjeka da učini ovo sve je inspiracija, i to je odgovor na pitanje ZAŠTO.

Mreža Students For Liberty broji oko 1.000 studentskih grupa širom svijeta koje ujedinjuje ista misija – promocija ideje slobode. Organizatori imaju u planu i slijedeće godine u Sarajevu da organizuju drugu regionalnu konferenciju.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *