Mediha

U britanskim nacionalnim novinama objavljena imena 373 djece koja su poginula u Gazi

U britanskim nacionalnim novinama objavljena imena 373 djece koja su poginula u Gazi
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U srijedu, 6-tog augusta, u britanskim nacionalnim novinama, objavljena su  imena 373 palestinske djece ubijene u toku izraelske ofanzive na Gazu.  Imena ubijene djece, u vidu crno-bijelog oglasa, objavljena su kao dio kampanje za trajno primirje u području Gaze, koja je pokrenuta od strane najveće internacionalne nevladine organizacije za pomoć djeci u zemljama u razvoju „Save the Children“.

U oglasu se pozivaju čitaoci da putem sms poruke,  u kojoj će navesti riječ „end“ , pomognu peticiju u kojoj se zahtjeva  trajni prekid vatre na područje Gaze.

U Velikoj Britaniji je, takođe,  u toku pritasak  javnosti na britansku vladu i premijera Davida Cameron-a da djeluju u cilju postizanja mira u izraelsko-palestinskoj krizi.

„Smrt jednog djeteta je previše, smrt 373 djece je sramotna mrlja na savjesti svijeta“, izjavio je izvršni direktor „Save the Children“ organizacije, Justin Forsyth.

Imena pripadaju djeci koju su Palestinsko ministarstvo zdravlja i UN prijavili da su umrla u periodu između  osmog jula i trećeg augusta. Broj ubijene djece se povećao  nakon što su pronađena tijela zatrpana pod ruševinama.

Među 373 imena  su i imena  4 dječaka koja su ubijena na plaži, dok su igrali fudbal, desetero djece koja su ubijena u izraelskom napadu na izbjeglički kamp, te ime 7-mjesečne bebe ubijene sa sedmočlanom porodicom u toku izraelskog zračnog napada.

U toku izraelsko-palestinskih jednomjesečnih borbi poginulo je blizu 2000 Palestinaca, većinom civila, 64 izraelska vojnika i 2 civila. U ovim borbama  nije poginulo ni jedno izraelsko dijete.

Trodnevno primirje prekinuto je u petak, u jutarnjim satima.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *