Anessa Džinić

U Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom

U Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvaliteta života osoba s invaliditetom kroz iniciranje međusobne saradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom, te na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibilizacija javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, ali s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Koordinacioni odbor udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo, uz podršku Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku, organizacije “MyRight” iz Švedske i hotela Europa organizovao je danas u Sarajevu prijem za predstavnike političkog, kulturnog i javnog života i novinare. Koordinacioni odbor udruženja osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo organizuje mnoge aktivnosti s ciljem da se široj javnosti i državnim strukturama ukaže na probleme s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću, te da istovremeno istaknu uspjehe koje postižu osobe s invaliditetom i njihova udruženja.

Helsinški parlament građana Banja Luka će na Međunarodni dan osoba s invaliditetom održati uličnu akciju pod nazivom “Nevidljivi-e”. Namjera Helsinškog parlamenta građana je da skrene pažnju javnosti na položaj osoba s invaliditetom i to tako što će u Gospodskoj ulici biti postavljene crne siluete koje simboliziraju nevidljivost i obespravljenost osoba s invaliditetom.

U BiH više od pola miliona invalida?

Kako navode organizatori, broj stanovnika s invaliditetom nije poznat, jer za cijelu BiH još ne postoje pouzdani demografski podaci. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u prosjeku 15 posto stanovnika jedne zemlje čine osobe s invaliditetom. U skladu s tim, pretpostavlja se da u BiH ima više od  550.000 osoba s invaliditetom.

Prema podacima različitih analiza urađenih u nekoliko proteklih godina, oko 70 posto osoba s invaliditetom živi blizu ili ispod zvanične linije siromaštva, a samo stanje invaliditeta povećava mogućnost za nastanak siromaštva za 18 posto. Također, zbog neprovođenja zakona djeca s invaliditetom nemaju jednak pristup obrazovanju, osobe s invaliditetom starije od 65 godina nemaju pravo na tuđu njegu i pomoć, pravo na govorni softver za slijepa i slabovidna lica imaju samo osobe do 35 godina starosti, a 95 posto zakona na svim nivoima vlasti u BiH nije usklađeno s UN-ovom Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

BiH je ratificirala UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom 2010. godine, ali ljudska prava zagarantirana Ustavom BiH kao i međunarodnim i domaćim dokumentima i dalje ostaju nedostupna osobama s invaliditetom koji su i dalje “nevidljivi” članovi društva u BiH. Helsinški parlament građana.

Također, u Sarajevu će danas biti premijerno prikazan igrano – dokumentarni film ”Ljubovdan na Čarosu”, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Autori filma su djeca polaznici inkluzivne radionice Magacin Kabarea ”Dječija radionica kreativnosti i mašte”. Radionica je dio kampanje ”Govorimo o mogućnostima” koju je realizirao UNICEF s domaćim partnerima uz podršku USAID-a i Delegacije Evropske unije u BiH.

 

I Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor” danas će obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tim povodom, učenici sarajevskih osnovnih škola posjetit će Centar gdje će družiti s učenicima tog centra.  Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, obilježen je sinoć u Mostaru prigodnim programom “Vedri vedre sa prijateljima” u organizaciji nevladinog udruženja “Vedri osmjeh”. Ovo je prvi javni nastup osoba sa posebnim potrebama.

Ovo je još jedan način da pokažemo kako inkluzija nije samo u školama nego se mora provoditi i u svim slojevima društva. Ova djeca i omladina su iskoristili priliku da se na neki način oduže Gradu Mostaru i svima onima koji su im do sada pomogali. predsjednica Udruženja Danijela Kegelj.

Rezolucija UN-a o invalidima

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) u oktobru 1992. godine, na posebnoj zajedničkoj sjednici održanoj radi obilježavanja završetka Desetljeća osoba s invaliditetom (1983. – 1992.), usvojila je rezoluciju da se 3. decembar svake godine obilježava kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Nakon donošenja te Rezolucije, UN-ova Komisija za ljudska prava, u svojoj Rezoluciji 1993/29, od 5. marta 1993. godine, pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje 3. decembra s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

 

Izvor: BHRT

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *