Hamida

Turska banuje tetovaže i pirsinge u školama

Turska banuje tetovaže i pirsinge u školama
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U novim mjerama vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), čiji je suosnivač predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ulazi i zabrana nošenja pirsinga i tetovaža učenicima u školama. Ovaj potez se smatra za namjerom AKP-a da se povrate tradicionalne vrijednosti turskog društva, dok politički oponetni ovo vide samo kao još jedan pokušaj da se Turska islamizira.

U službenom glasniku Turske, pored ove zabrane navodi se, također, i zabrana bojenja kose, šminkanja, kao i brkova i brade kod dječaka u školama. Ovo je još jedna kontroverzna mjera turske vlade što se tiče obrazovnog sistema, nedavno je učenicama srednjih škola ukinuta zabrana nošenja mahrame, što su politički oponetni kritikovali kao kršenje sekularnih principa Turske.

Glavni nadležni u sindikatu Egitim škole, Veli Demir, osudio je mjeru kao nemoguću za sprovesti, s obzirom da se tetovaže ne mogu ukloniti kao komad odjeće. “Da li će skinuti svoje kože?” , “Šta će se dogoditi onima (učenicima) koji već imaju tetovaže? Ovo nije odluka koja razumna osoba može donijeti. To je odluka donesena bez pažljivog razmišljanja”, dodao je on, kako prenosi AFP.

Ismail Koncuk, glavni nadležni još jednog velikog sindikata turske obrazovne institucije, Egitim Sen, naveo je da mjera ne podrazumijeva operativno uklanjanje tetovaža kod učenika koji ih već imaju, već zabrana će se odnositi, nakon stupanja zakona na snagu, samo na djecu koja žele da se istetoviraju.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *