Hamida

Tribina: Zabrana zara i feredže

Tribina: Zabrana zara i feredže
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
 • U srijedu, 19. marta 2014. u 19 h u CEI “Nahla” održat će se tribina pod nazivom “Kako su zar i feredža zabranjeni u BiH.”
 • Politička agitacija protiv nošenja zara i feredže kod muslimanskih žena u BiH počela je 1947. godine, ali nije bila dovoljno uspješna kako su to tadašnje vlasti očekivale. Zbog toga su komunističke vlasti odlučile da usvoje i zakon koji zabranjuje ovakvu vrstu odjeće. Zakon je usvojila Narodna skupština Narodne republike Bosnia i Hercegovine 28. septembra, 1950. godine.

  Kako i zbog čega su zabranjeni zar i feredža u BiH? Kakvu ulogu je imala Islamska vjerska zajednica? Kakve strategije su korištene pri implementaciji ovog zakona? Da li je ova zabrana muslimankama donijela prosvjećenje i oslobođenje ili patnje i traume?Odgovore na ova i još mnoga pitanja donosi vam prof. dr. Fikret Karčić.

  Tribina je otvorena za sve zainteresirane. Dobro došli.


  Fikret Karčić je profesor Komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu u Sarajevu i Religije i prava na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Njegov glavni akademski interes je izučavanje historije islamskog prava i institucija u Bosni i Hercegovini u postosmanskom periodu, reformističkih pokreta u islamu, balkanskih muslimana i komparativne pravne kulture. Među publikacijama dr. Fikreta Karčića su “Bošnjaci i izazovi modernosti: kasni osmanlijski i habsburški period”, “Islamske teme i perspektive” i “Studije o šerijatskom pravu i institucijama”

   

   

  nahla.ba

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *