Azra Kahriman

Trening “Vještine suživota u multireligijskim zajednicama”

Trening “Vještine suživota u multireligijskim zajednicama”
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U sali Kulturnog centra Kralj Fahd, u Sarajevu, jučer (13.05.) je održan trening pod nazivom “Vještine suživota u multireligijskim zajednicama”. Brojni posjetitelji su imali priliku da čuju govore prof. dr. Abdullaha bin Hadi Al-Kahtanija, prof.dr. Sultana bin Hassan El-Hazimija, prof. dr. Mirka Pejanovića, prof.dr. Murat Ramadanović i Vojislava Vujovića.
Kulturni centar Kralj Fahd se finansira od strane Kraljevine Saudijske Arabije, preko Ministarstva vanjskih poslova. U uvodnom dijelu treninga, obratio se načelnik opštine Novi Grad, Semir Efendić.

Abdullah bih Hadi Al-Kahtani je rekavši da u islamu postoji pozitivni suživot, pobrojao je osnovne principe tog suživota.
Prvi princip – pravednost, se temelji na kur’anskom ajetu broj 8, sure El-Maide: “Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete!”
Drugi princip – dobročinstvo, se očituje u kur’anskom ajetu broj 93, sure El-Bekare:“Ljudima samo lijepe riječi govorite.”
Treći princip – tolerancija, se ogleda u ajetu broj 1, sure El-Enfal: “…bojte se Allaha, i popravite međusobne odnose.”
Četvrti princip – samilost, pomenut je u kur’anskom ajetu 107, sure El-Enbija: ”A tebe smo, Muhammede, samo kao milost svjetovima poslali.“
Naveo je i da zbog dezinformacija o muslimanima i islamu dolazi do pogrešne slike o islamu, rekavši da najčešća dezinformacija dolazi zbog ponašanja neke određene manjine koja se pogrešno odnosi prema drugima, što u mediji prenose i stvara se pogrešna percepcija islama. Suštinska uloga ispravljanja pogrešnih percepcija je objasniti islam, muslimane I njihovu historiju, objektivno i nepristrasno, neovisno od toga ko izvještava o islamu, musliman ili pripadnik neke druge religije. Muslimanima je uputio poruku: “Budimo izaslanici naše vjere!”

Prva riječ arapskog jezika koju je Vojislav Vujović naučio, bila je “redžul”, navodeći da je to polazna riječ, ma gdje god krenuli. Istakao je da je potrebno riječ “redžul” uvažiti u pravom smislu, i tek tada ćemo moći uvažiti našu pravu misiju na ovom svijetu. Redžul u prijevodu znači čovjek.

Prof. dr. Murat Ramadanović je podsjetio na jednu staru, svima poznatu izreku: ”Sve dolazi iz kuće,” poslavši nam poruku:”Budite ljudi, emitujte pozitivne talase, volite i poštujte sve oko sebe.”
Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Mirko Pejanović, ratni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine ’91-’92., podsjetio je prisutne na svoj govor u Hanoveru, na “Global Dialogu”, u kojem je istakao dva bitna elementa, a to su snaga tolerancije, i odbrana ideje multireligijskog života u posjednutom Sarajevu.

Sultan bin Hassan El-Hazimi je nakon predstavljanja, istakao da pod zajedničkim identitetom prije svega podrazumijevamo to da smo mi građani Bosne i Hercegovine, i da taj okvir obuhvata sv, navodeći da Kraljevina Saudijska Arabija pokušava imati zaštitnu ulogu u suživotu u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim državama. Rekao je da suživot znači da se istopimo u jednoj sredini, što ne znači da ćemo izgubiti naše specifičnosti.

Nakon dodjele zahvalnica učesnicima, upriličena je i zakuska.

 

Piše: Azra Kahriman

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *