Mediha

Tradicionalno crvene, telefonske govornice u Londonu, postaju zelene

Tradicionalno crvene, telefonske govornice u Londonu, postaju zelene
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Neke do crvenih telefonskih govornica Londona biće obojene u zeleno i izgubit će svoju prvobitnu svrhu, a natpis “telephone” biće zamjenjen novim “solarbox”. Od sada će ih građani Londona moći koristiti kao besplatne punjače baterija za mobitele, laptope i druge uređaje, zahvaljujući solarnoj energiji. Govornica je opremljena sa 4 punjača, a na krovu govornice smješteni su solarni paneli, koji omogućavaju dobivanje solarne energije. Korištenjem ove energije, smanjuje se zagađenje karbonom.

“Energija se skladišti u bateriji, tako da je moguće punjenje i noću ili kad nije sunčano”- objasnio je Harold Craston, jedan od izumitelja.

Harold Craston i Kirsty Kenney, studenti na “London School of Economics”, za ovaj projekt su osvojili £5,000  ($8,000), na takmičenju “Low Carbon Entrepreneur”, koje je finansirao gradonačelnik Londona, Boris Johnson.

“U našem modernom svijetu, u kojem je rijetko koji stanovnik Londona potpun bez svojih električnih uređaja, vrijeme je da naše telefonske govornice moderniziramo za 21 stojeće” -rekao je gradonačelnik Johnson.

Prva zelena govornica, otvorena je u srijedu u jednoj od glavnih ulica Londona, a iduća se očekuje u januaru naredne godine.

Posljednje desetljeće, telefonske govornice se, zahvaljujući napretku tehnologije, vrlo rijetko koriste, pa se u nastojanju očuvanja ovog simbola Velike Britanije, pronalaze novi načini njihovog korištenja. Tako su neke od govornica pretvorene u male biblioteke, umjetničke galerije, ili su u njima smješteni defibrilatori za hitne slučajeve.

Londonske telefonske govornice je dizajnirao je Sir Gilbert Giles Scott, a prva se pojavila na ulicama Londona, davne 1920. godine, označena kao K1 (Kiosk No1.), obojena u crveno i bijelo. U godinama koje su slijedile, dizajn je pretrpio određene promjene, da bi 1936. godine govornica dobila oblik poznat i danas (K6). Tradicionalna crvena boja odabrana je kako bi govornice bilo lako uočiti.

bosnia.alrasub.com

 

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *