Anessa Džinić

Tradicionalni način čitanja knjige vs e-knjiga

Tradicionalni način čitanja knjige vs e-knjiga
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Knjiga predstavlja osnovni (ne i jedini) način dobijanja znanja i korisnih informacija. Knjiga je naprosto duhovna potreba čovjeka. To je i horizontalni i vertikalni način komuniciranja sa okolinom koja nas okružuje. Kroz knjigu baštinimo mnoštvo saznanja o tradiciji, kulturi, običajima, naposlijetku i razvoju civilizacije. Štampani oblik knjige možda je bliži zbog stalne i lahke dostupnosti, od knjižara posebno namjenjenih za prodaju knjiga do antikvarnica za kolekcionare. Nađe se svega i svačega za svakoga i svačiji džep.

E-knjiga ili elektronska knjiga (eng. e-book) je elektronski (digitalni) ekvivalent štampanoj knjizi. E-knjiga može sadržavati i online časopise i digitalne knjige napravljene da budu slušane kao audio knjige. Neke e-knjige se proizvode simultano s proizvodnjom štampanih knjiga, iako se u mnogo slučajeva kasnije stavljaju u prodaju. Često se e-knjige proizvode nakon što su knjige već štampane, obično skenirajem (Robotic Scanners), a ponekad se tekst unosi ručno pomoću tastature.

E-knjiga se prvi put spominje 1971. godine kada je Michael Hart, student univerziteta u Illinoisu, putem univerzitetske mreže počeo distribuisati knjige u digitalnoj formi. To je bio početak projekta koji je Hart poslije nazvao “project Gutenberg”, po izumitelju štamparskog stroja Johannesu Gutenbergu. Projekt se zalaže za kreiranje elektronskih verzija književnih dijela i njihovo besplatno distribuisanje putem interneta. Hartu pripadaju velike zasluge za širenje i popularizaciju e-knjiga.

Formati e-knjiga su različiti u zavisnosti htijenja izdavača. Mobipocket format služi korisnicima gdje oni sami mogu dodavati prazne stranice u bilo koji dio e-knjige, na njih skicirati crteže i pisati napomene. Te napomene, ispravci, crteži i bilješke se mogu izmjeniti i organizovati s jednog mjesta. Datoteke slikovnih podataka (Image files) jeste format gdje se e-knjiga može distribuisati kao niz slika ili jedna slika za svaku stranicu. U tom slučaju bilo koji format slike može biti korišten za format e-knjige. Glavni nedostatak je da korisnik ne može izabrati tekst pa se taj format najviše koristi za stripove i knjige o umjetnosti. E-vodič (e-guide) su obično kratki vodiči u “korak po korak” formatu, obično u Microsoft Wordu ili jednostavnoj tekstualnoj datoteci. Ovaj jednostavan format je podložan plagiranju budući da ga bilo ko može spremiti na kompjuter, poslati nekom i tvrditi da je njegovo vlasništvo.

HTML (Hyper Text Markup Language) jeste format gdje e-knjige mogu biti čitane sa standardnim pretraživačima (Internet Explorer, Firefox) bez potrebe za posebnim dodacima. Portable Document Format (PDF) format koji je popularan na World Wide Webu, budući da se dokumenti u pdf  formatu lako čitaju i ispisuju na različitim kompjuterskim platformama. Pdf  format sadrži jednu ili više stranica slikovnih podataka, a svaka od njih se može zumirati. Pdf dokumenti su optimizirani za Web budući da prikazuju tekst prije slika i hipertekstualnih linkova.

Prednosti i nedostaci e-knjiga:

Tekst može biti pretraživan, osim kada je u slikovnom obliku; zauzima malo mjesta; e-knjige se mogu čitati na slabom svijetlu; brzo kopiranje; niska cijena distribuisanja; ekomomski i ekološki su prihvatljive jer smanjuju potrošnju papira i tinte i ne istroše se tokom vremena.

Može biti nekompatibilna s novim hardwareom i softwareom; zahtjeva pažnju u rukovanju i spremanju dokumenata, da bi se izbjeglo gubljenje podataka; program može onemogućiti ispis; baterija se može isprazniti; mnogi korisnici preferiraju papir umjesto kompjuterskog ekrana i prosječna cijena je mnogim korisnicima preskupa u odnosu na štampane knjige.

Knjiga dostupna za svakoga

Prednosti i nedostaci štampane knjige:

Može se čitati na različitim mjestima; robusna i izdržljiva; može se čitati i kada je oštećena; ne zahtjeva izvor struje kao kompjuter; ima veću kolekcionarsku vrijednost i ne postoji mogućnost da vam je neko ukrade.

Ne može biti lako kopirana; ne može se čitati u mraku; zauzimaju mnogo mjesta, teške su za prenošenje; mogu se prestati štampati i ekološki su upitne jer se za njih koriste velike količine papira.

Za ljubitelje e-knjiga postoji osam najpoznatijih internet stranica sa kojih se mogu knjige besplatno downlodovati. Google eBookstore, ova internet stranica sadrži mnoštvo knjiga svih žanrova. Project Gutenberg, jednostavno preuzimanje knjiga s interneta bez registracije. Ova stranica ima kolekciju od preko 45 hiljada e-knjiga dostupnih u ePub, Kindle, HTML i drugim formatima. Open Library, jedna od najpopularnijih stranica svakako. Ona je nastala kao projekt  Internet Archivea i u njenom stvaranju mogu sudjelovati svi korisnici. Open Library sadrži više od milion knjiga, a pretraga omogućuje jednostavno pretraživanje knjiga po naslovu, temi ili autoru. Internet Archive, neprofitna digitalna biblioteka idealna je za sve koji traže knjige koje se više ne štampaju. Na ovoj stranici možete pronaći knjige različitih formata i na različitim jezicima, bilo da su romani, povijesne knjige ili akademski članci.

Book Boon, još jedna internet stranica na kojoj bez registriacije možete preuzeti naučne radove ili poslovne knjige. Book Boon raspoređen je prema naučnim područjima, jednostavan je za korištenje i sadrži preko hiljadu e-knjiga koje možete preuzeti za svega desetak sekundi. ManyBooks.net omogućava besplatno preuzimanje preporučenih i popularnih e-knjiga, kao i najnovijih naslova. Isto tako, na ovoj stranici možete pretraživati knjige po imenu autora, žanru, naslovu ili temi, a samo jednim klikom možete preuzeti više od 29 hiljada e-knjiga. Free eBooks, ako želite preporuku ili ocjenu drugih čitatelja, ovo je idealna stranica za vas. Nakon što odaberete knjigu, ispod nje možete pročitati opis i komentare drugih korisnika. Biografija, krimić ili ljubavni roman, sve to možete brzo i jednostavno preuzeti preko Free eBooks stranice. LibriVox, za sve one koji više vole slušati knjige nego ih čitati, LibriVox je omogućio hiljade besplatnih audiosnimki. Na ovoj stranici možete pronaći klasike ili knjige koje se više ne štampaju u zvučnom obliku te ih preuzeti jednim klikom miša.

Ipak, možda će neki ostati dosljedni i vjerni tradicionalnom obliku čitanja knjige, te se povoditi jednom izrekom Cicerona koja kaže da je soba bez knjiga kao čovjek bez duše!!! (Quod corpus absque anima sine literis cubiculum)

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *