Anessa Džinić

Tipovi spavača

Tipovi spavača
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Kvaliteta sna i način spavanja umnogome ovisi od interijera spavaće sobe, ishrane, aktivnosti tokom dana, (ne)iskorištena energija, kao i dešavanja tokom dana. Na sve to moguće je utjecati tako što ćete televizor u spavaćoj sobi premjestiti, kupiti debele zavjese, srediti nerede prije spavanja i prozračiti prostoriju. Zatim, ugljikohidrati kao što su hljeb, pahuljice i tjestenina, važni su za dobar san. Nutricionisti su potvrdili povezanost ishrane bogate ugljikohidratima i dobrog i kvalitetnog sna. Oni sudjeluju u izlučivanju serotonina, hormona koji smiruje i reguliše nivo šećera u krvi.

Tokom dana vježbajte, ili samo izađite u šetnju bar na par minuta. Neaktivnost je glavni uzrok nesanice, jer nas neiskorištena energija sprečava da zaspimo. Osim toga, toksini koji se oslobode kretanjem tokom dana, nakupljaju se u tijelu i izazivaju nelagodu i bol. Čitajte ili gledajte nešto umirujuće sat vremena prije nego što pođete na spavanje kako biste se opustili. Popijte toplu šolju mlijeka sa malo meda, jer mlijeko sadrži triptofan, a med je stari lijek protiv nesanice. Ako ne volite mlijeko, pokušajte sa čajem od kamilice.

Pričalica

Ovaj tip spavača redovito svojim noćnim avanturama uveseljava partnera. On priča u snu i najčešće toga nije ni svjestan. Na njegovom repertoaru najčešće su teme koje ga muče u javi poput problema na poslu, svađa s prijateljima, nenajavljeni posjeti roditelja … Ujutro se često osjeća posramljeno, ali dobra strana jest što je takvo ponašanje rijetko i ne traje dugo. Jedini problem je ako kaže nešto što onaj koji leži pokraj njega ne bi smio čuti.

Hrkač

Kod ovog tipa spavača ne pomaže ni gurkanje laktovima, okretanje na bok pa čak ni zviždanje. Hrkač svojim noćnim zvukovima redovito budi partnera, ali i sve ukućane. On spada u skupinu od 40 posto muškaraca i 25 posto žena koje muči hrkanje.

Sova

Ovom tipu spavača krevet ne donosi nimalo odmora. On po cijele noći ne može sklopiti oka, nesanica je njegov vjerni pratitelj. I dok noć još i nekako može podnijeti, jutra su mu gotovo nepodnošljiva. Umor je toliko velik da se ne može koncentrisati na poslu ili u školi.

 Duboki spavač

Ovaj tip ima dubok san i najčešće prespava nevrijeme, svađu susjeda pa čak i potres. On se toliko veseli odmoru da lako zadrijema i popodne, a ujutro najviše od svega voli odgoditi budilicu za dodatnih 10 minuta.

Spavač s laganim snom

Ovom tipu spavača ne pomažu ni maske za oči, ali ni čepići za uši. On čuje i najmanji šum, zatvaranje vrata ili pak puštanje vode u WC-u. Njegov je san lagan, ali pomoći mu može vježbanje. Umor će ga brže svladati i njegov će san biti kvalitetniji.

Spavač pod stresom

Ovaj tip spavača misli da spavanjem samo gubi dragocjeno vrijeme. On se budi u tri sata ujutro i priprema projekt za posao, ali zato često jedva otvara oči kad je najpotrebnije, piše The Guardian.

Spavač-štreber

Ovaj spavač ne spava duže od preporučenih sedam sati, diže se u cik zore i prava je jutarnja ptica. Ne želi da ga išta ometa za vrijeme sna pa miče mobitele i TV iz spavaće sobe, a zastore uvijek navlači tako da se ne može probiti ni jedna zraka sunca.

Možete promijeniti koji ste tip spavača tako što ćete utjecati na prostor u kojem spavate, hranu koju konzumirate, kao i aktivnosti koje (ne)upražnjavate.

Koji ste vi tip spavača???

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *