Hamida

Tinejdžeri u Velikoj Britaniji koji međusobno “sextiraju” mogu završiti na registru sexualnih prestupnika

Tinejdžeri u Velikoj Britaniji koji međusobno “sextiraju” mogu završiti na registru sexualnih prestupnika
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Policija u Velikoj Britaniji upozorava tinejdžere na opasnost “sextiranja”, koje označava slanje svojih ili tuđih eksplicitnih slika putem Interneta, a koje postaje sve popularnije među omladinom. U policijskom izvještaju navedeno je da ti postupci ih mogu dovesti na  registar sexualnih prestupnika, te predstavlja opasnost po njihovu sigurnost.

Naime, navodi se da zbog “sextiranja”” tinejdžeri mogu biti krivično gonjeni, upozoravajući omladinu da je svaka Internet stranica ili društvena mreža kontrolisana i praćena od strane administratora.

Policija ističe da su primjeri “sextiranja” među omladinom sve češći, te da je već nekoliko tinejdžera bilo upozoreno zbog slanja svojih ili tuđih  eksplicitnih slika. Nedavno je maloljetna osoba ispitana od strane policije zbog slanja svojih slika momku na kojima je oskudno odjevena. Njen momak je, nakon raskida sa njom, te slike širio među svojim prijateljima, zbog čega je i on dobio upozorenje od policijskih službenika.

Inspektor Martin Hillier naglasio je u pismu da se tinejdžeri mogu suočiti  sa sudskim postupkom  za ova djela, i  biti stavljeni na registrar kao seksualni prestupnici, navodi Independent.

Opasnost “sextiranja” jeste i u tome što kada se jednom postave slike na Internetu, male su šanse da se ikada uklone, a postoji velika mogućnost da budu zloupotrijebljenja. Ovo može, također, predstavljati problem prilikom apliciranja na Univerzitet ili posao.

Policija je u cilju da osvijesti mlade u vezi opasnosti ovih postupaka, pisala školama, navodeći da dnevno imaju uznemirujući broj slučaja tinejdžera koji između sebe šalju slike na kojima su nagi preko Interneta.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *