Azra Kahriman

Tinejdžer iz Chicaga uhapšen zbog pokušaja da se priključi IDIŠ-u

Tinejdžer iz Chicaga uhapšen zbog pokušaja da se priključi IDIŠ-u
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Devetnaestogodišnji Mohammed Hamzah Khan iz Amerike je ostavio pismo u kojem izražava svoje nezadovoljstvo Zapadnim društvom. Razlog zbog kojeg je ostavio to pismo je taj što je planirao da otputuje u Siriju kako bi se pridružio Islamističkoj Državi, prenio je federalni sud u ponedjeljak.

 

khan

Mohammed Hamzah Khan

 

Ovaj mladić je uhapšen u subotu tokom pokušaja da se ukrca na avion za Tursku, na O’Hare internacionalnom aerodromu. Optužen je za distribuciju materijala koji podržava terorističku organizaciju strane države. Pismo koje je ostavio roditeljima u svojoj spavaćoj sobi, je pisao ručno i sadrži tri stranice. U pismu stoji, kako prenosi FBI: “Svi smo mi svjedoci da Zapadno društvo svaki dan postaje sve nemoralnije.” Dodao je i to da ga čini uznemirenim to što taksa koju plaća ubija njegovu muslimansku braću i sestre.

Na kraju pisma stoji: “Vaš voljeni sin.”

 

rod

Roditelji mladića

 

Do izricanja kazne on će biti zadržan u zatvoru. U slučaju da ga osude, može dobiti čak 15 godina zatvorske kazne.

Vjeruje se da se oko 12 američkih građana trenutno bori u Siriji, kako je izjavio u srijedu direktor FBI-a, James Comey. Više od 100 Amerikanaca je ili pokušalo da ode u Siriju i bili su uhapšeni, ili su se vratili na područje Sjedinjenih Američkih Država.

Isprva nije sasvim jasno bilo zbog čega je Khan zaustavljen na aerodromu. Tokom pretraživanja njegovog doma, agenti FBI-ja su pronašli pismo i druge dokumente koji ukazuju na to da je Khan htio da se priključi IDIŠ-u. Među njegovim stvarima u kući su pronašli i mapu prelaska preko granice između Turske i Sirije. Njegove komšije dodaju da je Khan uvijek bio ljubazno dijete i da se uvijek trudio da ih prvi pozdravi.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *