Mediha

The New York Times: Bosanski set za kafu na listi “12 blaga Evrope”

The New York Times: Bosanski set za kafu na listi “12 blaga Evrope”
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Na listi pod nazivom “12 blaga Evrope” koju je objavio prestižni američki list  “The New York Times” našle su se samo odabrane vrijednosti starog kontinenta. Pored belgijske čokolade, parfema iz Istanbula, svile iz Firence, londonskih šešira, pariških kišbrana, na ovoj listi je i bosanski set za kafu. Sarajevski voljeni napitak, kako navodi The New York Times, u Bosnu je stigao dolaskom Osmanskog carstva, 1463. godine.

“Priprema ovog napitka je proces. Samljevena kafa se grije u džezvi, potom se dodaje vrela voda. Kad je pjena formirana na vrhu, bogati napitak se sipa u male šoljice, bez ručke, poznate kao fildžani, koje se nalaze u bakrenim posudicama. Svijet staje. Pale se cigare. Razgovor postaje tiši. ” – opisuje The New York Times sarajevku atmosferu “kahvenisanja”.

U članku se spominje i nekoliko radnji koje se bave tradicionalnom izradom setova za kafu, “onako kako to Bosanci rade već 500 godina”.

Konačno autor preporučuje jednu sarajevsku čajdžinicu za ispijanje kafe: “Na tarasi sa pogledom na Baščaršiju, naspite kafu u fildžan, i pazite na riječi vlasnika čajdžinice: Da biste uživali u kafi, neophodno je odvojiti bar pola sata.”

Pored spomenutih, među 12 blaga Evrope  još su: berlinska ulična umjetnost, paprike u Budimpešti, dizajn u Kopenhagenu, pločice u Lisabonu, gitare u Madridu i igračke u Pragu.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *