Azra Kahriman

Švedska zvanično priznala Palestinu kao državu

Švedska zvanično priznala Palestinu kao državu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Švedska je priznala palestinsku državu i tim činom je postala prva zemlja Zapadne Europe koja se odlučila na taj korak. Štokholmsko Ministarstvo vanjskih poslova je ovu odluku saopštilo javnosti u četvrtak. O najavi Švedske da će priznati Palestinu, Al Rasub je već pisao ovdje.

“Danas je ministarstvo donijelo odluku da prizna državu Palestinu.”, istakla je ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom u izjavi za Dagens Nyheter daily.

Novi švedski premijer Stefan Löfven, je u svon inauguralnom govoru ranije u oktobru rekao da će njegova država postati prva zapadnoeuropska članica Europske unije koja je priznala Palestinu. Švedska je postala osma država članica Europske unije koja je priznala Palestinu, ostale države su Bugarska, Češka, Mađarska, Malta, Poljska i Ruminuja. Island je jedna od država koja nije članica EU, a priznala je Palestinu.

Podsjetimo, Izrael je već ranije izjavio da Palestina može imati svoju državu samo kroz direktne pregovore.

Predsjednik Palestine Mahmod Abbas je izjavio da je ovo historijska odluka, dok je izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman, izjavio da je ovo potkopavanje napora za rješavanje ovog sukoba.

 

bosnia.alrasub.com

 

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *