Anessa Džinić

Švedska Vlada lijevog centra deklarativno najavila da će priznati Palestinu kao državu

Švedska Vlada lijevog centra deklarativno najavila da će priznati Palestinu kao državu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Nova švedska Vlada lijevog centra će priznati Palestinu kao državu i tako postati prva velika evropska država koja je učinila korak ka nezavisnoj državi Palestini. Opća skupština UN-a odobrila je de facto priznanje suverene države Palestine 2012. godine, ali Evropska unija i većina zemalja EU-a, još uvijek nisu dale svoje službeno priznanje Palestine kao države.

Sukob između Izraela i Palestine može se riješiti i biti okončan samo uz saglasnost dvije države (Izrael i Palestina), a to se ogleda u pregovorima  u skladu sa međunarodnim pravom. Stefan Lofven,  inauguralni govor u Parlamentu.

Riješenje dugogodišnjeg sukoba zahtijeva priznanje s obje strane i miran suživot koji građani zaslužuju. Kako bi se potaknulo na riješenje sukoba između Izraela i Palestine, Švedska će biti prva država koja će priznati Palestinu i tako motivirati međunarodne organizacije, institucije i države na isto. Palestinci će sa dobrodošlicom prihvatiti potez Švedske iz razloga što je onda vidljivo ostvarivanje prava na međunarodnoj sceni kao ravnopravne države i članice, s tim što će takav potez Švedske biti strogo osuđen od strane Izraela.

Sa svojom reputacijom uglednog posrednika i utjecajnog glasača u EU, Švedska može potaknuti druge države na priznanje Palestine ili ih barem nagnati na razmišljanje o tome. Jedina prepreka odluci Švedske bi moglo biti negodovanje i neslaganje Izraela, SAD i EU koji gorljivo zagovaraju da priznanje Palestine kao nezavisne države treba da bude rezultat pregovora između dvije države.

Unutar EU, neke zemlje, kao što su Mađarska, Poljska i Slovačka priznaju Palestinu, ali su to učinile prije ulaska u Uniju koju sačinjava 28 zemalja članica. Ako Vlada lijevog centra provede svoje planove, Švedska će biti prva država koja je, tokom svog članstva u EU, priznala  Palestinu. Bivša Vlada desnog centra nije bila za priznanje Palestine iz razloga što, kako oni navode, vlasti Palestine nisu kontrolisale svoj teritorij na adekvatan način.

Palestinci žele nezavisnu državu na Zapadnoj obali i Gazi, sa glavnim gradom u Istočnom Jeruzalemu. Iako su granice u Gazi su jasno definisane, tačnije područje od onoga što bi predstavljalo Palestinu na Zapadnoj obali i Istočnom Jeruzalemu; granice će se odrediti samo pregovorima sa Izraelom i uz obostrani pristanak dviju država. Nažalost, ti pregovori su trenutno suspendirani. Možda iz tog razloga Švedska pokušava ponovo da aktivira pregovore i vrati scenario iz Camp Davida.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

One Response to Švedska Vlada lijevog centra deklarativno najavila da će priznati Palestinu kao državu

  1. Pingback: Švedska zvanično priznala Palestinu kao državu | Al Rasub

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *