Hamida

Sve veći udio američke javnosti podržava utjecaj religije na politiku

Sve veći udio američke javnosti podržava utjecaj religije na politiku
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Prema nedavnim istraživanjima koje je obavio Pew Research centar u sklopu projekta Religija i javni život, sve više Amerikanaca smatra da utjecaj religije opada u svakodnevnom životu, i to vide kao negativnu činjenicu. Ova istraživanja, također, pokazuju da sve veći udio američke javnosti želi da religija ima znatniju ulogu u politici SAD-a.

Procenat američke javnosti koji smatra da crkve i ostale bogomolje trebaju izražavati svoje stavove o društvenim i političkim pitanjima porastao je za 6% od izbora (od 43% do 49%) iz 2010. Također, procenat onih koji smatraju da je premalo vjerskog izraza i molitvi od strane političkih lidera porastao je sa 37% na 41%.

Ovi podaci pokazuju da skoro polovina američke javnosti smatra da se bogomolje poput crkava, sinagova, džamija itd. trebaju više uključiti u politiku, a 32% je mišljenja da bi crkve trebale biti u mogućnosti da podrže političke kandidate. Podrška za religiju u politici dolazi od onih koji smatraju da je religija pozitivna društvena činjenica, odnosno da ima pozitivan utjecaj na društvo, a u ovoj kategoriji su u većem procentu republikanci i oni koji naginju prema GOP-u, za razliku od demokrata.

Growing Support for Religion in Politics

Rezultati istraživanja ukazuju na još veći jaz između onih koji se identifikuju kao religiozni, i onih koji nisu povezani sa bilo kojom religijom. Ovakvi stavovi američke javnosti u vezi religije u politici je glavnim dijelom uzrokovano zbog sve češćih religijskih govora političkih lidera i zbog toga što se u vjerskim ustanovama sve češće priča o političim pitanjima.

Ostali podaci ukazuju da preko 50% američke javnosti smatra da je homoseksualizam grijeh, što je više za 45% u odnosu na prethodnu godinu. Procenat onih koji podržavaju istospolne brakove je blago niži u odnosu na 2013-u, sa 41% onih koji se protive i 49% koji podržavaju.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *