Azra Kahriman

Studija pokazala da nošenje hidžaba stvara pozitivnu percepciju vlastitog tijela

Studija pokazala da nošenje hidžaba stvara pozitivnu percepciju vlastitog tijela
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Carrie Bradshaw, poznati lik iz serije po kojoj je snimljen istoimeni film, Sex and the City, ostala je šokirana nakon što je vidjela šta pokrivene žene u Abu Dhabiju nose ispod svojih dugih haljina i mahrama. Riječ je o moderno dizajniranoj odjeći. Ovo saznanje je razuvjerilo sve one koje misle da je mahrama na glavi žena muslimanki simbol potlačenosti.

Novo istraživanje, kako navodi New Republic može baciti brojne ljude u razmišljanje. Studija koja je objavljena u augustovskom izdanju British Journal of Psychology navodi da hidžab pruža određeni vid zaštite protiv nezadovoljstva vlastitim tijelom što muči mnoge žene. Tim psihologa predvođen Virenom Swamijem na britanskom univerzitetu u Westministeru, je intervjuisao 587 žena muslimanki u Londonu u rasponu od 18 do 70 godina, od kojih 369 nosi hidžab. Prosječna dob intervjuisanih žena je 27, od ukupnog broja žena njih 79% je bilo neudato. Više od tri četvrtine intervjuisanih žena ima univerzitetsku diplomu. Swami i njegov tim su testirali žene kako bi otkrili njihove stavove o njihovim vlastitim tijelima, istraživanje je pokazalo da su žene koje nisu pokrivene nezadovoljnije svojim tijelom od pokrivenih muslimanskih žena.

 

sliw

 

Žene su trebale da odaberu koji oblik tijela im je od ponuđenih najbolji, i žene koje su nosile hidžab su većinom izabrale onaj oblik tijela koji one već imaju, što jasno pokazuje koliko su zadovoljne svojim tijelom. Istraživanje je također zabilježilo i visok procenat sociopsihičke anksioznosti kod nepokrivenih žena, jer žene se oblače u skladu sa onim kako im mediji plasiraju da trebaju da se oblače, što u njima stvara nerealne ideale ljepote koje žele da dosegnu.

Istraživanje je pokazalo da nije samo vjera žene ono što je čini podložnijom idealističkim konceptima ljepote, već je hidžab to što tijelima muslimanki daje određenu zaštitu, jer on predstavlja izvjesnu tampon zonu protiv negativne percepcije oblika vlastitog tijela. Ako za neke hidžab može simbolizirati potlačenost, tako isto to mogu simbolizirati i nerealni standardi ljepote.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *