Mediha

Studentu prijeti i do 8 godina zatvora zbog kršenja autorskih prava

Studentu prijeti i do 8 godina zatvora zbog kršenja autorskih prava
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Diego Gomez (26) je student na master studiju „Očuvanje i upravljanje životinjskim svijetom“ na Costa Rici. Njegov životni poziv-herpetolog (proučavanje vodozemaca i gmizavaca) donio mu je mnogo zadovoljstva, ali i određene probleme.
Nakon brojnih prepreka, kao što su ograničena biblioteka njegovog matičnog univerziteta (University of Quindío in Colombia) i ograničen pristup informacijama iz oblasti herpetologije, u nastojanju da olakša svojim kolegama, Gomez je prekršio zakon. Naime, 2011. godine, Gomez je, radeći preko fb grupe sa drugim herpetolozima, naišao na master tezu urađenu 2006. godine na Nacionalnom Univerzitetu Kolumbije (National University of Colombia). Informacije iz ove teze bi značajno doprinijele identifikaciji određenih vrsta vodozemaca koje je Gmez primjetio u ugroženim predjelima Kolumbije.

Kompletan dokument master teze, Gomez je postavio na Scribd, gdje je bio besplatno dostupan drugim istraživačima, sve dok Scribd nije počeo naplaćivati download dokumenata. Međutim, 2013.godine, autor ove master teze, tužio je Gomeza za povredu ekonomskih autorskih i srodnih prava. Prema vrlo strogom Kolumbijskom zakonu po pitanju autorskih prava, ovakav prekršaj kažnjava se  kaznom zatvora u trajanju od 4 do 8 godina.
Nakon što je nekoliko puta odgođeno, sljedeće pripremno ročište zakazano je za septembar 2014. godine. Carolina Botero, advokat Fondacije Karizma (Fundación Karisma), koja probono zastupa Gomeza, smatra da je ovaj slučaj pokazao nedostatke zakona koji je trenutno na snazi u Bogoti, ta da su neophodne reforme kako ljudi ne bi bili proglašavani kriminalcima u nastojanju da podijele znanje. Na oficijelnoj stranici Fondacije Karizma pokrenuta je incijativa „Compartir No Es Delito“ ili „Djeljenje nije zločin“, kako bi se upoznala javnost sa njegovim slučajem.

 

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *