Hamida

Studenti potroše najveći dio svog studija gledajući u mobilne telefone

Studenti potroše najveći dio svog studija gledajući u mobilne telefone
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Studija koja je provedena na Baylor univerzitetu o mobilnim aktivnostima studenata, a koja je objavljena u časopisu Journal of Behavioral Addictions, iznosi zabrinjavajuću činjenicu o tome koliko studenti potroše vremena gledajući u svoje mobilne telefone. Kako se navodi u rezultatima studije, studentice prosječno izgube 10 sati koristeći svoje mobitele, dok studenti 8 sati, što zbog prekomjerne upotrebe predstavlja potencijalni rizik za akademski neuspjeh.

James Roberts, glavni autor članka “Neprimjetna ovisnost: mobilne aktivnosti i ovisnosti među muškim i ženskim studentima”, rekao je da je oko 60 posto studenata priznalo da su možda ovisni o svojim mobitelima, dok su neki izjavili da postaju uznemireni kada im mobitel nije na vidiku.

Ono što je ova studija pokazala jeste da među glavnim aktivnostima korisnika mobilnih telefona jeste slanje poruka (u prosjeku 94,6 minuta dnevno), zatim slanje e-pošte (48,5 minuta), provjeravanje Facebook-a (38,6 minuta), surfanje Internetom (34,4 minuta) i slušanje njihovih iPod-a (26,9 minuta).

Muškarci pošalju otprilike isti broj e-mailova, ali troše manje vremena na to. Žene provode više vremena na svojim mobitelima. Iako studija pokazuje nešto suprotno tradicionalnom mišljenju da muškarci više ulažu u tehnologiju, “žene mogu biti sklonije korišćenju mobitela iz socijalnih razloga, kao što su slanje poruka ili e-mailova za izgradnju odnosa i vođenja dubljih razgovora”, navodi se u studiji.

Roberts upozorava da prekomjerna upotreba mobilnih telefona može predstavljati rizik za studente, a kao razlog navodi da oni mogu poslužiti kao izgovor za napuštanje nastave i omogućiti varanje na ispitima.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *